Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 56194 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spoorwegstraat 61 (Menen)
Hoeve met losse bestanddelen uit 18de, 19de en 20ste eeuw, aan de straat afgezet door haag. Als volledig omwalde hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden is er een restant van de omwalling bewaard ten noorden. Al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 56143 | Bouwkundig element

Hoeve met roterij

Wervikstraat 400 (Menen)
Historische hoeve met bijhorende roterij. De hoeve werd grondig verbouwd in 1872. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom gekasseid erf, bereikbaar via twee lange noordelijke erfopritten gemarkeerd door wilgen. De meest westelijke erfoprit met twee pijlers en ijzeren hek. Deels behouden omwalling ten noorden en oosten. Verder nog onder meer een merkwaardige, sterk decoratief uitgewerkte dubbele dwarsschuur met vlaskelder, een tabaksast van 1942., de oude zwingelarij en roterij van 1938.


ID: 40284 | Bouwkundig element

Hof ten Houte

Dries 77 (Merchtem)
De historische site van het hof ten Houte bestaat uit een vierkante, middeleeuwse woontoren, die vermoedelijk opklimt tot de tweede helft van de 15de eeuw (na 1468), en bijhorende, heden vernieuwde hoevegebouwen.


ID: 40244 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof Tiendeschuur

Gasthuisstraat 92 (Merchtem)
Voormalige hoeve, zogenaamd ’t Hof Tiendeschuur, met 19de-eeuws, classicistisch boerenburgerhuis met oudere kern en gelegen binnen een bewaarde omwalling.


ID: 76629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Appelkot

Terspelt 25 (Merchtem)
Ten zuidoosten van de dorpskern van Merchtem bevindt zich het historische domein Hof ter Spelt, ook zogenaamd Appelkot, met de behouden structuur van een middeleeuwse, omgrachte kasteelmotte. Het landhuis en het koetshuis, evenals de landschappelijke tuinaanleg dateren van rond 1860.


ID: 36320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Crombrugghe

Bergbosstraat 259, 263 (Merelbeke)
Site met walgracht naast de Hollebeek bestaand uit een vroeger cirkelvormig opperhof omringd door een brede rechthoekige walgracht, met speelgoed of kasteel waarschijnlijk opgericht tussen 1444 en 1625. Huidig kasteel met eenvoudige rechthoekige plattegrond met omgevend park dateert waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw met latere lichte wijzigingen. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak. Kasteelhoeve ten zuiden van het vroeger neerhof.


ID: 36483 | Bouwkundig element

't Goed ter Jacht

Vatestraat 4 (Merelbeke)
Site met walgracht met min of meer rechthoekig kasteeltje oprijzend uit het water van de enkelvoudige, vierkante omgrachting. Onderkelderde constructie van twee en een halve bouwlaag met schilddak, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bak- en zandstenen vierkante toren uitstijgend boven het achterdakschild.


ID: 90053 | Bouwkundig element

Hof ten Driessche

Hulsveldedreef 1 (Meulebeke)
Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. De oudste vermelding van "t Goet ten Driessche" dateert van circa 1625. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de zuidoostzijde van de straat een haakse toegangsdreef weergegeven met boom aan de erftoegang, twee haakse volumes en een vierkante omwalling aan de zuidzijde.


ID: 90222 | Bouwkundig element

Hoeve

Robrechtegemstraat 2 (Meulebeke)
Historische, in oorsprong omwalde hoeve op een site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, met oud woonhuis uit deze periode, een 18de- of 19de-eeuwe schuurstalvleugel en een nieuw woonhuis van 1936.


ID: 90268 | Bouwkundig element

Goed te Hulsvelde

Vierlindendreef 1, Vuilputstraat 133A (Meulebeke)
"Goed te Hulsvelde", historische, omwalde en gerenoveerde hoeve waarvan de site en de gebouwen in kern tot de 17de en de 18de eeuw opklimmen.