Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 134730 | Landschappelijk element

Park van het Sint-Annakasteel

Ninoofsesteenweg 570-572 (Dilbeek)
Neoclassicistisch kasteel uit 1860 met later toegevoegde portierswoning, verbouwd rond 1947, aan de rand van een valleitje met vijvers, omringd door 3 hectare landschappelijke aanleg; architecturale aanleg met muurtjes, terrassen en groene kamers door Russell Page in 1947, herwerkt door Jacques Wirtz in 1998.


ID: 206985 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa De Smet met tuin

Zakstraat 81 (Dilbeek)
Cottage villa uit begin 20ste eeuw gelegen op het grondgebied van Dilbeek, maar bereikbaar vanuit de Zakstraat in Itterbeek. Gebouwd in 1912 door de industrieel Joris Oor, geregistreerd op het kadaster in 1913, en aangekocht en verbouwd in 1920 door Georges De Smet. Omgeven door een uit twee, haaks op elkaar staande strookpercelen samengestelde tuin, oorspronkelijk 1 hectare 19 are, met kruisvormig ingedeelde parterre (nu verdwenen) en een mooi panorama over de Pedevallei als achtergrond. De 130 meter lange oprijlaan is omgeven met landschappelijk plantsoen; typisch voorbeeld van een geleend landschap ('borrowscape').


ID: 71564 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Arnold-Sauwenlaan 53 (Dilsen-Stokkem)
De kapel werd opgetrokken naar het voorbeeld en met de materialen van de kerk van het oude penitentenklooster, verwoest in de brand van 1811.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.


ID: 132409 | Landschappelijk element

Gemengde weerhaag als veekering

Langerijnsweg (Dilsen-Stokkem)
151 meter lange geschoren weerhaag die plaatselijk even wordt onderbroken door de 'Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Durige Bijstand'. De haag bestaat uit Meidoorn (Crataegus monogyna), Taxus (Taxus baccata) en enkele knotessen (Fraxinus excelsior). Vermoedelijk een relcit uit de plaatselijke Maasheggencultuur. De originele veekerende functie is rondom het perceel veelal overgenomen door prikkeldraad maar op deze plek blijft de haag behouden.


ID: 300142 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Martinuskerk met omgeving

Kerkstraat, Rooienberg, Stationsstraat (Duffel)
De dorpskern van Duffel wordt gedomineerd door de Sint-Martinuskerk. Naast de kerk ligt de voormalige pastorie.


ID: 301477 | Landschappelijk element

Hof ter Linden

Edegem (Edegem)
Domein Hof ter Linden bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Edegem, in de rand van de stedelijke agglomeratie Antwerpen. Domein Hof ter Linden, voor het eerst vermeld in 1277, is een leen- en laathof van het voormalige gehucht Edegem en is gegroeid uit het zogenaamde ‘Ter Borcht’. Al snel overtrof het ‘Ter Borcht’ en groeide het uit tot het dorpskasteel. Het kasteel Hof ter Linden werd in zijn nog bewaarde vorm opgetrokken in 1770-1773 door Simon-Josephus de Neuf naar ontwerp van Coreblom.


ID: 12902 | Bouwkundig element

Japanse villa van 1929

Boniverlei 7 (Edegem)
Symmetrisch opgebouwde villa van 1929, gelegen in omhaagde tuin.


ID: 131460 | Landschappelijk element

Beuken kruishaag Hof ter Linden

Drie Eikenstraat 13 (Edegem)
De gevlochten weerhaag van beuk (Fagus sylvatica) staat achter de hofgracht en sluit aan bij de westelijke remise van het kasteel Hof ter Linden.


ID: 12998 | Bouwkundig element

Pastorie Hof ter Elst

Terelststraat 69 (Edegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, grotendeels uit het vierde kwart van de 19de eeuw met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw; gelegen in ommuurd domein.