Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 73833 | Bouwkundig element

School

Marktplein 8 (Brakel)
Achterin gelegen verlaten schoolgebouwen bereikbaar via doorgang naast nummer 7 Lokalen van lagere school in L-vorm, naar het noordoosten georiënteerd rondom binnenkoer.


ID: 74069 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij P. Van Der Linden en Zonen

Molenberg 17 (Brakel)
Bakstenen gebouwencomplex met vierhoekige gesloten aanleg in straatbocht. Sieranker met jaartal 1824 boven boog met geschilderd opschrift van brede korfbogige toegangspoort, mogelijk refererend aan oprichting ervan. Dominant industrieel gebouw aan de straat van drie bouwlagen onder pannen schilddak, vergroting uit de eerste helft van de 20ste eeuw van ouder gebouw.


ID: 73841 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Molenhoekstraat 6 (Brakel)
Lager ten opzicht van het straatniveau gelegen gesloten hoeve, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk ouder. Aan de straat, Boerenwoning van zeven traveeën met aan weerszij aansluitende bijgebouwen onder doorlopend zadeldak. Gekasseid erf achter de woning, volledig ingesloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen met zadeldaken.


ID: 73847 | Bouwkundig element

Burgerhuis en zoutbedrijf

Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.


ID: 74043 | Bouwkundig element

Watermolen Perlinckmolen

Perlinkweg 1 (Brakel)
Voormalige hoeve met geïntegreerde watermolen. Uitzonderlijk oude watermolensite, namelijk reeds vermeld in 868-869. Huidige semigesloten aanleg door uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw van een hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot begin 19de eeuw.


ID: 73968 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwerij

Pevenage 6 (Brakel)
Opvallend omvangrijk bakstenen complex met U-vormige aanleg merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen van minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve vervangen in 1865 door nieuwe. Open zuidoostzijde van grotendeels gekasseide ruime rechthoekige binnenplaats tegenover voormalig brouwershuis.


ID: 74008 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve, watermolen en brouwerij

Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.


ID: 73973 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Reepstraat 23 (Brakel)
Boerenarbeidershuis met nok loodrecht op de straat en aansluitende schuur, stal en vroeger schrijnwerkersatelier; wellicht eind 19de-eeuwse aanpassing en uitbreiding van ouder huis; nog diverse jongere wijzigingen.


ID: 73971 | Bouwkundig element

Brouwerij

Reepstraat 8, 8A (Brakel)
Brouwerij opgericht in begin 20ste eeuw, buiten werking sinds circa 1940. Industrieel bakstenen gebouwencomplex met onderkelderde hoofdgebouwen aan de straat. Grootste volume links van twee verdiepingen en vijf traveeën; rechts annex woning van vier traveeën en één bouwlaag. Ronde schoorsteen bovenaan decoratief afgewerkt met ruitmotieven en baksteenlijsten.