Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 872 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.


ID: 924 | Bouwkundig element

Kasteel Kewith

Kewithstraat 57 (Lanaken)
Kasteel en hoeve waren eigendom van de cellebroeders van Maastricht.


ID: 970 | Bouwkundig element

Kasteel Kapelhof

Steenweg 25 (Lanaken)
Het kasteel werd in 1850 gebouwd door Joseph Caisson. In 1919 liet de volgende eigenaar het park met zes vijvers aanleggen.


ID: 200244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Janshoven met herenboerenparkje

Cl. Gregoirestraat 4 (Landen)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw met een in 1844 tot herenhuis verbouwde vleugel omgeven door een voor Haspengouw typisch herenboerenpark, circa 2 hectare, aangelegd rond 1860. Ten oosten bevindt zich een neogotische kapel binnen een ommuurd perceeltje.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 134200 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hooleyck

Rumsdorpstraat 60 (Landen)
In 1884-1888 door vrederechter Fernand Isidore Kempeneers gebouwd eclectisch landhuis met wintertuin en bijgebouw met koetshuis, paardenstallen en personeelsvertrekken. Aansluitend bij het koetshuis ligt een ommuurde moestuin met serres, toegankelijk via een achthoekig paviljoen met gelijkaardige stijlkenmerken als het landhuis. Ten noordwesten van het kasteel bevindt zich de ijskelder. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park van circa 2,5 hectare met enkele zeldzame oude bomen en recente aanplanting van zeldzame soorten.


ID: 47797 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof te Voorde

Dries 50 (Lebbeke)
De configuratie van de huidige, vermoedelijk laat 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen in U-vorm, gaat nog terug op de voordien al bestaande semi-gesloten aanleg van de grote pachthoeve; deze landgebouwen werden volgens het kadasterarchief vervangen tussen omstreeks 1860 en 1894. Van de vroegere waterpartijen bleef enkel een achter de hoeve gelegen vijver over.


ID: 47742 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Du Bois-Haems met tuin

Leo Duboisstraat 48 (Lebbeke)
Neoclassicistisch herenhuis, brouwerswoning, van 1868 met dubbelhuisopstand, vijf traveeën met links een geaccentueerde poorttravee. Links bleef de muur van het voormalige brouwerijgebouw bewaard. Park, aangelegd in landschapsstijl op het einde van de jaren 1880 met nog de oorspronkelijke aanleg met slingerpaden, boompartijen, vijver en heuvel met paviljoentje.


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.