Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 133142 | Landschappelijk element

Veekering van geschoren meidoornhaag

Zonhoevestraat (Bilzen)
Het weiland gelegen aan de Zonhoevestraat, langs het wandel- en fietspad, wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft een totale lengte van ongeveer 60 meter.


ID: 133143 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als hoekboom

Zonhoevestraat (Bilzen)
Bij de toegang tot het erf van de Zonhoeve staat een opgaande beuk die er als welkomstboom is geplant. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.


ID: 133145 | Landschappelijk element

Knotes Hoeve de Zon

Zonhoevestraat 1A (Bilzen)
Op het erf van Hoeve De Zon staat een oude knotes. Een kunstmatige gevormde boom die onderhouden wordt door hem periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op.


ID: 45062 | Bouwkundig element

Sint-Jobskapelletje

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Licht achterin gelegen ten opzichte van de dijk, toegangsweggetje met in vorm geschoren ligusterhagen. Gelegen in het open landschap van de Uitkerkse Polder.


ID: 45083 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats met ereperk met gedenkteken Moedersmart

Scharebrugstraat 112-114 (Blankenberge)
Begraafplaats, aangelegd vanaf 1908. Inspringende, brede gekasseide toegang, met links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van het moment van de aanleg.


ID: 300155 | Landschappelijk element

Afgesneden kanaalarmen Zuid-Willemsvaart

Bocholt (Bocholt)
De Zuid-Willemsvaart is één van de zeven Kempense kanalen tussen de Maas en de Schelde. Het werd aangelegd tussen 1823 en 1826 en verbindt Maastricht met 's Hertogenbosch. Sindsdien werd het kanaal verbreed en verdiept. Ook het tracé werd op enkele plaatsen aangepast, waardoor er kleine afgesneden stukjes kanaalarm als relicten van het oorspronkelijke kanaal bewaard bleven.


ID: 308462 | Landschappelijk element

Gemengde eikendreef

Eikenlaan (Bocholt)
In het verlengde van de Eikenlaan ligt een onverharde dreef die beplant is met zowel Amerikaanse eik als zomereik. Deze dreef maakt deel uit van het historisch drevenpatroon bij de Damburghoeve en is het enige stuk dreef dat nog niet werd heraangeplant.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 133252 | Landschappelijk element

Meervoudige lindendreef bij pastorie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Rond ca 1903 werd parallel met de Monshofstraat een dreef aangelegd naar de toegangspoort van de omgrachte pastorie van Reppel. langs weerszijden van de dreef werden rijen lindes aangeplant. Het perceel heeft een min of meer driehoekige vorm en wordt breder naar de toegangspoort toe zodat zich hier drie tot vier rijen lindebomen bevinden.


ID: 12453 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Alexander Franckstraat 17 (Boechout)
Alleenstaand herenhuis op vierkante plattegrond uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen bij de straat in een grote omhaagde en beboomde tuin.