Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19048 resultaten


ID: 84317 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Dreve 32 (Dentergem)
Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens staat hier circa 1850 een huis met gelijkaardig volume, een verbouwing circa 1934 betreft wellicht onder andere de gevel. Huis van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, huis eventueel met oudere kern.


ID: 84326 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gottemstraat 26 (Dentergem)
Burgerhuis van circa 1959, volgens zegsman ontworpen door architect Quackelbeen uit Zulte. Imposant volume van twee bouwlagen met achter elkaar geplaatst voor- en uitspringend achterhuis onder hellende daken. Bepleisterde voor- en zijgevels en gebruik van ruw bewerkte natuursteen voor plint en massief schouwlichaam in de rechterzijgevel.


ID: 84329 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Herpelplas 1 (Dentergem)
Woonhuis uit de jaren 1930. Vrijstaande woning, gelegen in een ruime tuin. Rode baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis met rechts een oplopende erker. Rondboogdeur in portaal, eenvoudige rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk.


ID: 84515 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kapellestraat 22 (Dentergem)
Hoekhuis met de Roterijstraat volgens het kadaster teruggaand tot circa 1840. Geboortehuis van de dichter Gwij Mandelinck zie bronzen gedenkplaat met opschrift. Twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel met imitatievoegen en paneelwerk op de borstweringen.


ID: 84518 | Bouwkundig element

Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat

Kapellestraat 41 (Dentergem)
Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat, wellicht voormalig café of winkelhuis op de plaats van het vroegere café "Sint-Elooi". Reeds aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het café wordt vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgens kadastergegevens circa 1928 vervangen door het huidige pand. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint gecombineerd met witbepleisterde banden en lateien, schilddak met imitatieleien.


ID: 84338 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 9 (Dentergem)
Halfvrijstaand woonhuis met rechts een perceleringsstraatje. Staat reeds getekend op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem. Volgens het kadaster wordt het huis circa 1864 verbouwd waarbij een nieuwe gevel wordt voorgezet en daardoor licht vooruitspringt op de rooilijn. Nog volgens het kadaster volgt er een verbouwing circa 1874, eventueel ook aan de gevel.


ID: 84533 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Mandelstraat 9 (Dentergem)
Rijwoning met garage, volgens het kadaster gebouwd circa 1934 ter vervanging van een ouder pand. Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel, geïnspireerd door het neoclassicisme, met imitatievoegen en hoekkettingen.


ID: 84339 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Markegemsesteenweg 50-52 (Dentergem)
Vrijstaande koppelwoning volgens kadastergegevens gebouwd circa 1935. Twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Roodbakstenen gevel boven een gecementeerde plint en met brede, doorlopende gecementeerde lateien.


ID: 84537 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markegemstraat 1 (Dentergem)
Rijwoning aansluitend bij de Wapenplaats. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is er reeds bebouwing aangeduid. Een verbouwing circa 1906, zie kadastergegevens, behelst het optrekken met een verdieping en het bijvoegen van de doorrit. Volgens een oude prentkaart (1906-1908) is de deuringang later aangebracht. Burgerwoning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84561 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen uit het interbellum

Markegemstraat 110-112 (Dentergem)
Koppelwoning, volgens kadastergegevens van circa 1936, in spiegelbeeld gebouwd. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met roodbakstenen gevels boven een grijze bepleisterde plint. Gekoppelde ingangspartijen en terras op de verdieping met bloembak en buisleuningen. Aansluitende, massieve erkeruitbouw.