Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7117 resultaten


ID: 305031 | Landschappelijk element

Molendreef

Molendreef (Willebroek)
Op de westelijke dreef die het kasteel van Blaasveld begrenst, leidt een rechte zijweg naar het zuiden. Deze half verharde weg gaat snel over in een onverharde lindendreef. Het betreft opgaande lindes met verschillende jonge inboeten. De lindendreef passeert een woonuitbreiding en loopt loodrecht tussen akkers naar de Mechelsesteenweg. Van op de dreef zijn open zichten op de omliggende akkers en weilanden. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en leidt hier door de 'Bruyere de Blaesveldt' tot aan de 'Grand Chemin de Dendermonde'. Op de topografische kaart van Vandermaelen uit de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kleyn Mossem Dreef'. Via deze dreef was het kasteeldomein van Blaasveld rechtstreeks verbonden met de hoofdweg naar Dendermonde.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Warande

Beernemsteenweg 173 (Wingene)
Vrijstaand landhuis met cottage-invloeden van 1901. Volume van verankerde donkerrode baksteen onder een gemansardeerd pannen zadeldak. Combinatie van lijst- en puntgevels afgewerkt met een houten windbord. Schrijnwerk behouden met kleine roedeverdeling, sommige opgevat als guillotineramen. Het hoofdvolume staat in verbinding met de achterliggende bijgebouwen via een overdekte doorgang voorzien van een bakstenen visgraatmotief. Parkaanleg met kenmerken van een subtiele vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met zachtglooiende gazonpartijen, verspreide, deels verjongde parkbomen, bomengroep of ‘clump’ en oostelijke parkbosgordel met heestermassieven.


ID: 133097 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomenrijen

Boskapeldreef (Wingene)
De boskapel werd ingeplant op het einde van een perceel dat als kapelhof werd ingericht. De toegang tot de kapel verloopt over de lengte van het perceel en wordt er geflankeerd door bomenrijen van opgaande beuk en zomereik.


ID: 205831 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met lindes

Bosveldstraat, Landsmanstraat (Wingene)
Pijlerkapel gelegen in bocht van de weg geflankeerd door twee jonge lindebomen. Wit geschilderd bakstenen volume met zadeldakje. Beeldnis afgesloten door smeedijzeren tralies en beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 205880 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel met lindes

Cauwenteynestraat (Wingene)
Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en geflankeerd door twee lindebomen. Baksteenbouw met zadeldak en interieur met tongewelf, gemetseld altaar met Mariabeeld achter smeedijzeren hek en cementtegelvloer.


ID: 205879 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 10 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via twee erfopritten gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met per baksteenlaag getrapte topbekroning. De westzijde van het erf wordt afgelijnd door een hulsthaag en een rij lindebomen met aan de straatzijde een kapel. Boerenwoning en schuur zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis.


ID: 205881 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 12 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde oprit gemarkeerd door twee lindes. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rond een gekiezeld erf. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning onder zadeldak en bijhorende nutsgebouwen.


ID: 205878 | Bouwkundig element

Hoeve

Cauwenteynestraat 3 (Wingene)
Achterin en hoger gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning met recente loodsen en oude hulsthaag. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak en laag volume onder lessenaarsdak.


ID: 205562 | Bouwkundig element

Hoeve

Hekkestraat 13 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met restanten van een boomgaard ten zuiden van de boerenwoning. Eerste bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. De huidige volumes dateren vermoedelijk van 1858, toen werden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Volgens een gevelsteen werd de boerenwoning verbouwd in 1888. Circa 1948 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid en wordt een nieuw nutsgebouw gebouwd ten oosten van de schuur.. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bakstenen schuur met grote schuurpoorten.