Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 27592 | Bouwkundig element

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.


ID: 45651 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Dorpsstraat 51 (Oudenburg)
19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, beeldbepalend in het dorp door zijn lange, met linden afgezoomde dreef. Vrij gaaf bewaarde bakstenen gebouwen, schuur gedateerd "1873 M. Debusschere".


ID: 44277 | Bouwkundig element

't Riethof

Hillenweg 3 (Oudenburg)
18de-eeuwse hoeve met opvallende piramidale bergschuur. Onderging in de tweede helft van de 20ste eeuw heel wat wijzigingen, onder meer vervanging van het strodak door golfplaten. Op kaart van 1790 "de helle" genoemd, naar de oude straatnaam.


ID: 44193 | Bouwkundig element

Hoeve Te Quade Weghe

Kwadeweg 2 (Oudenburg)
Hoeve met losse bestanddelen, teruggaand tot de 16de eeuw. Afhankelijk van de Sint-Pietersabdij: opgenomen in de inventaris van de abdij van 1734. Huidige gebouwen daterend van 18de en 19de eeuw.


ID: 45588 | Bouwkundig element

Abdijhoeve met toegangspoort en duiventoren

Marktstraat 1, 1A-B (Oudenburg)
Abdijhoeve met toegangspoort en duiventoren. Resterende fragmenten van de verdwenen Sint-Pietersabdij, een uitgebreid complex gelegen op de hoek van de Abdijlaan (zuid) en de Marktstraat/Stationsstraat (west). Thans vrij losse verzameling van gebouwen uit 15de, 17de, 18de en 20ste eeuw.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.


ID: 45674 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Brugseweg 83 (Oudenburg)
Ver achterin gelegen enige resterende 19de-eeuwse hoeve met witgekalkt boerenhuis met opkamertravee, in L-vorm aansluitend op de schuur door lage aanbouw; losstaande stal. Zelfde volumes reeds aangeduid op de kaart van het M.C.I van 1883.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 45695 | Bouwkundig element

Pachthoeve 't Klokhof

Pardoenstraat 12 (Oudenburg)
Nog steeds bedrijvige pachthoeve zogenaamd " 't Klokhof", zie bord bij erfingang, genoemd naar de klok op het dak van het boerenhuis. Historische polderhoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot een ommeloper van 1697: "hofstede (...) met de mote ende wallen ende syngelen rontomme".


ID: 45602 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kruishof

Polder 21 (Oudenburg)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen waarvan het witgekalkte boerenhuis met geïncorporeerde stallen en ommuurde stoep teruggaat tot 18de eeuw (één volume aangeduid op Ferrariskaart, 1770-1178). De rest van de gebouwen, bakhuis, aangebouwde stallen en schuur zijn 19de-eeuws, laatstgenoemde is gedateerd "1887".