Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 206067 | Bouwkundig element

Hoeve

Yzerbergstraat 40 (Wingene)
Hoeve minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw. Vandaag grotendeels in vervallen toestand. Boerenwoning van acht traveeën onder zadeldak met aanbouw onder lessenaarsdak. Schuur met geïncorporeerde stal, deels ingestort.


ID: 14421 | Bouwkundig element

Hofke Moons

Jan Moonsstraat 25 (Wommelgem)
Omwald goed met mooie omhaagde tuin en koetshuis, opklimmend tot 1625, aangepast in de 18de en 19de eeuw.


ID: 306626 | Landschappelijk element

Opgaande kastanje als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Wommelgem)
Op het plein aan de Kerkplaats in Wommelgem, staat een opgaande kastanje. Deze boom werd geplant tijdens een viering ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk België in 1930.


ID: 131478 | Landschappelijk element

Fladderiep in Oud-Moregembos - Spitaalsbossen

Wortegem (Wortegem-Petegem)
De geknotte fladderiep bevindt zich in een loofhoutbestand dat onderdeel is van het boscomplex Oud-Moregembos - Spitaalsbossen, gelegen tussen Wortegem, Waregem en Anzegem-Heirweg. Met een stamomtrek van 3,15 meter is dit de dikste en vermoedelijk ook de oudste gekende fladderiep van Oost-Vlaanderen.


ID: 300892 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen bij hoevetje

Anzegemseweg, Groenstraat (Wortegem-Petegem)
De goed onderhouden, oude afsluitingshagen bij het hoevetje bestaan uit vijf te onderscheiden onderdelen. Naast scheerhagen van haagbeuk, beuk, hulst en haagliguster is er ook een op stam gezette hulst. Tegen de noorwestzijde van het erf bevindt zich een scheerhaag van ruwe iep wat eerder uitzonderlijk is.


ID: 300894 | Landschappelijk element

Notenboom en afsluitingshaag bij gewezen moestuin

Anzegemseweg, Vrouweneikstraat (Wortegem-Petegem)
Een afsluitingshaag van haagliguster bij een moestuin en een opgaande notenboom als relicten van een erfbeplanting. De moestuin en de haag zijn sinds een paar jaar niet meer onderhouden. In de ligusterhaag en dan vooral in het kopse deel van de afsluiting zijn nog sporen van een oudere haag en/of van natuurlijke uitzaaiing aanwezig: vlier, haagbeuk, es, gladde iep, hulst, beuk en hazelaar.


ID: 28203 | Bouwkundig element

Proosdijhoeve

Eekhoutstraat 33 (Wortegem-Petegem)
Site van een voorheen omgrachte hoeve, omgrachting begin 20ste eeuw grotendeels gedempt; ten oosten resterende vijver, gedeeltelijk afgebroken boerenhuis en nieuw bakhuis. L-vorm en losse bestanddelen rond vierkant erf. Volledig omhaagd en met ijzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijlers. Gewitte baksteenbouw uit minstens de eerste helft van de 19de eeuw op gepikte plint en onder pannen zadeldaken.


ID: 28248 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kasteelstraat 13-14, 15 (Wortegem-Petegem)
Zuidwestelijk georiënteerde vroegere hoeve van het langgestrekte type uit het vierde kwart van de 18de eeuw, eertijds horend bij nummer 14-15; omhaagd en met ijzeren hek aan straatzijde. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw van vier en zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden, aansluitende vroegere stal en schuur.


ID: 28212 | Bouwkundig element

Afspanning

Kortrijkstraat 55 (Wortegem-Petegem)
De afspanning dateert in kern uit de 17de eeuw en werd uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw en omstreeks 1920 met latere dienstgebouwen achterin. Naast de afspanning bevindt zich een onderkelderd herenhuis van eind jaren 1890, mogelijk op oudere kern.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.