Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 60831 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van Heule

Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.


ID: 60435 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Zwevegemsestraat 36 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met vernieuwd parement van 1921, anders uitgevoerd dan op de bouwplannen. Lijstgevel van witgeglazuurde baksteen gemarkeerd door houten neoclassicistische muurkapel met fronton rustend op Corinthische zuilen. Onze-Lieve-Vrouwebeeld in beglaasde nis.


ID: 61001 | Bouwkundig element

Schuur

Zwinstraat 61 (Kortrijk)
Bakstenen schuur met rechthoekige vensters onder betonnen latei en recente poort; centraal heiligennis.


ID: 17735 | Bouwkundig element

Complex in neotraditionele stijl

Geeraard de Cremerstraat 3A (Kruibeke)
Omvangrijk gebouw, opgericht in 1879 in neotraditionele stijl. Hoofdgevel van zeven traveeën onder zadeldak staat haaks op de straat en vormt als het ware de vierde zijde van het kerkplein.


ID: 17562 | Bouwkundig element

Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Langestraat 12 (Kruibeke)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, gevestigd in het zogenaamde "Huis ten Wijngaarde" of "Schaliënhuis". In 1676 aangekocht door Pastoor Antonius van Daele om het in 1688 officieel over te dragen aan de Geestelijke Dochters. Wellicht draag het van dan af de naam 'Het huys van O.L.Vrouw'. Bestaande uit een naar het binnengebied gekeerd 17de-eeuws gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen op een zandstenen plint, het zogenaamde 'Schaliënhuis', met oostelijk georiënteerde kapel uit 1735 en 19de-eeuwse kloostervleugel langs de Langestraat.


ID: 17579 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Molenstraat 303 (Kruibeke)
Hoeve met ruim, begraasd en beboomd voorerf en achterin gelegen woonhuis met voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak; tussendorpel gedateerd 1804.


ID: 43917 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Alfred Amelotstraat 5-7 (Kruisem)
Gecementeerde gedecoreerde rijhuizen van circa 1900 met twee bouwlagen onder zadeldaken gescheiden door garagegebouw met puntgevel onder haaks zadeldak.


ID: 74373 | Bouwkundig element

Vrije katholieke lagere school

Hoogstraat 21-23 (Kruisem)
Beeldbepalend en sterk geritmeerd bakstenen complex met één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met twee dakvensters, volgens gevelsteen opgericht in 1879 en in 1923 overgedragen aan de parochiale werken en uitgebreid met haakse vleugel.


ID: 74489 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Huiseplein 10 (Kruisem)
Burgerhuis met links aanpalend tot tandartspraktijk verbouwde geboortehuis van musicus F.A. Gevaert, zie gedenkplaat aangebracht in 1930 naar aanleiding van de huldiging van het 100-jarig bestaan van België.


ID: 43969 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kwaadstraat 13 (Kruisem)
In 1978 op de plaats van de oude pastorie gebouwde nieuwe woning met in de rechter penant ingewerkte arduinen nis met beeld van de Heilige Rochus.