Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 131002 | Landschappelijk element

Platanendreef Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
Monumentale kasteeldreef bij Kasteel Nieuwgoed bestaande uit twee bomenrijen van opgaande platanen. De dreef heeft een lengte van 270 meter en telt op het moment van de inventarisatie 73 bomen, 3 exemplaren waren verdwenen.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 19737 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Salvatorstraat 38, 42-48, 52, 56, 60-74 (Gent)
Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters. Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand.


ID: 26414 | Bouwkundig element

Café Heilig Huizeken

Slingerstraat 13 (Gent)
Gelegen op het einde van de plataandreef leidend van de Deinsesteenweg naar de Leie. Voorheen eenvoudig boerencafeetje, heden eind 19de-eeuws huis met uitbreiding van circa 1910 en recentere aanpassingen.


ID: 18709 | Bouwkundig element

Woningen in steegbeluik

Spitaalpoortstraat 3-23 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte, daterend van circa 1880, gerenoveerd in 1981-82. Twee hoekhuizen en twee rijen van respectievelijk vijf en zes enkelhuizen met, voor de renovatie, repeterend schema.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.