Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 52235 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kloosterstraat 9 (Balen)
Ten dele aangepaste langgestrekte hoeve van vier + vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken met verspringende noklijnhoogte, uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 51966 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Nagelsberg 3 (Balen)
Langgestrekte hoeve met een met gras begroeid voortuintje, gedateerd 1931.


ID: 51971 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Stappersdijk 49 (Balen)
Eenvoudige langgestrekte hoeve van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eerste - tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 52243 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Straal 19 (Balen)
en dele aangepaste langgestrekte hoeve van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 52246 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Welderstraat 8 (Balen)
Oorspronkelijk langgestrekte hoeve, opklimmend tot 1772, zie jaartal van gesinterde baksteen.


ID: 52210 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Windmolenweg 7 (Balen)
Vrij intacte langgestrekte hoeve met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135141 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Rijkevelde en omgeving

Oedelem (Beernem), Assebroek, Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Door de arme zandgrond was dit gebied tot de 18de eeuw een wastine die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Het landschap wordt gestructureerd door het reliëf (landduinen) en de hydrografie: centraal in het gebied loopt de Meersbeek van Sijsele in west-zuidwestelijke richting. De Loweiden zijn een complex van voornamelijk weilanden en in mindere mate akkerlanden met een zeer kleinschalige percelering die historisch vrij stabiel is. De bebouwing (onder meer kasteel Rijkevelde, Hof ter Leiden en kasteel Ten Torre) bevindt zich vooral aan de rand van de vallei op hoger gelegen gronden. In de noordwestelijke uithoek ligt het natuurgebied Schobbejakshoogte.


ID: 88938 | Bouwkundig element

Giltshoeve

Akkerstraat 24 (Beernem)
Achterin gelegen historische hoeve toegankelijk via een lange populierendreef. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, van 1827 en uitgebreid in 1882, imposante dwarsschuur gebouwd in 1874 en kleine stal van verankerde rode baksteen.


ID: 88940 | Bouwkundig element

Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen

Akkerstraat 55 (Beernem)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een omhaagd perceel toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen pijlers.


ID: 89130 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 66 (Beernem)
Woonhuis volgens het kadaster daterend van 1930 en vergroot in 1947. Achterliggende stal/schuur volgens het kadaster gebouwd in 1947. Parallel landgebouw was oorspronkelijk het woonhuis van de oude hoeve. Oorspronkelijk woonhuis: restanten van vakwerk aanwezig in het muurwerk, deel uitmakend van oorspronkelijke gevel van voor 1830.