Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 135185 | Landschappelijk geheel

Bellebargiebos en Lembeekse bossen

Eeklo (Eeklo), Lembeke (Kaprijke), Waarschoot (Lievegem)
De dekzandrug Maldegem-Stekene is grotendeels herkenbaar in het landschap door de licht hogere ligging en de aanwezige bosgordel. De Lembeekse bossen zijn een eerder versnipperd naaldbos waartussen weiden en akkers voorkomen. In de bosbestanden herinnert het dambordpatroon aan de historische ontginningsfasen. De Bellebargiebossen- Kwadebossen zijn een loofbosbestand. Vlakbij de Lembeekse bossen staat de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’ met datum 1494 erop. De Burggravenstroom was een historisch belangrijke bevoorradingsweg voor Gent en wordt nu nog begrensd door akkers en weiden omzoomd met houtkanten en houtwallen.


ID: 130868 | Landschappelijk element

Twee paardenkastanjes als welkomstbomen Kastanjehof

Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.


ID: 306179 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Balgerhoeke (Eeklo)
Op het plein in Balgerhoeke staat een vredesboom, aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 2m86 en een totale hoogte van 19 m. De kroon is teruggesnoeid.


ID: 131631 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Erpedorp (Erpe-Mere)
Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande linde aangeplant als vrijheidsboom ter vervanging van een ouder exemplaar dat mogelijk al op de Ferrariskaart (1770-1778) ingetekend staat.


ID: 8242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dikke Kapel met leilindes

Ommegangstraat (Erpe-Mere)
Barokkapel, 1640 gedateerd op de imposten van de deur, gelegen op een hoogte met omringende lindebomen. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Voorheen bepleisterde bak- en zandsteenbouw op hoge afgeschuinde plint.


ID: 130870 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Populierenstraat (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten van de erftoegang naar de vierkantboerderij in de Populierenstraat, staat aan de overkant van de weg een mooi ontwikkelde linde. De gekandelaarde linde is hier dienstig als schermbeplanting. De linde voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.


ID: 13011 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude Pastorie en omgeving

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien. Het park bij de Oude Pastorij wordt gekenmerkt door hoge opgaande begroeiing van verschillende boomsoorten in de nabijheid van de walgracht of langs de rand van de grasvelden. Bij de ingang staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 13026 | Bouwkundig element

Landhuis De Eik

Kalmthoutsesteenweg 37 (Essen)
Landhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gelegen in beboomde tuin omhaagd met rododendrons.


ID: 13025 | Bouwkundig element

Kapel Moeder Gods

Raaiberg (Essen)
Processiekapel opgericht voor 1853, in de landelijke wijk Horendonk.


ID: 301915 | Landschappelijk element

Acacia als welkomstboom

Gentweg 12 (Evergem)
Bij de toegang tot een herenhuis staat in de hoek van de voortuin een acacia met imposante stamomtrek. De opgaande boom werd aangeplant als wachter of welkomstboom. De boom vertoeft in de veteraanfase.