Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 78274 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keiemdorpstraat 45 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met losse witgekalkte bestanddelen rondom begraasd erf. Mogelijk als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ten westen, laag boerenhuis heropgebouwd in de jaren 1920.


ID: 78205 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klerkenstraat 10 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode, toegankelijk via oprit met bakstenen pijlers. Losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis met links opkamer en anderhalve bouwlaag, getypeerd door de dakruiter, de venstertjes in de halve verdieping en de strekken in rode baksteen.


ID: 78171 | Bouwkundig element

Drie Eiken hoeve

Klierstraat 1 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920. Als omwalde hoevesite met twee volumes in L-vormige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige naam komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), doch is verkeerdelijk aangeduid bij een meer noordwestelijk gelegen hoeve. Roodbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in losse opstelling rondom het onverharde erf ingeplant. Ten westen, laag boerenhuis van vijf traveeën en één opkamertravee onder zadeldak met klokkenruiter. Naar de erftoegang toe, gecementeerd gevelparament met uitzonderlijk rijke decoratie.


ID: 78351 | Bouwkundig element

Klooster

Kloosterstraat 2 (Diksmuide)
Kloostergebouw door de zusters van liefde uit Pittem opgetrokken in 1938. Kloostergebouw op terugspringende plattegrond. Gele baksteenbouw verticaal geritmeerd door bakstenen pijlers en horizontaal belijnd door doorlopende betonnen lateien boven de muuropeningen.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78366 | Bouwkundig element

Hoeve Beukenhof

Lappersfortstraat 31 (Diksmuide)
Als gedeeltelijk omwalde site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Hoeve met losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom deels verhard erf. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen pijlers met ingewerkt Onze-Lieve-Vrouwkapelletje.


ID: 78389 | Bouwkundig element

Hoeve Roode Schure

Lekedorpstraat 126 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.


ID: 78382 | Bouwkundig element

Villa Brouwershof

Lekedorpstraat 63 (Diksmuide)
Achteringelegen villa uit de jaren 1920 en de voormalige brouwerij die hier sedert 1864 was opgericht. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers. Afgeknotte puntgevel met vooruitspringende daklijst op korbelen eindigend op borstwering met balustrade.


ID: 78387 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie, Heilig Hartbeeld en tuin

Lekedorpstraat 87 (Diksmuide)
Pastorie met omringende tuin met onder meer rode beuk, lindes en eik, gelegen op een historische omwalde site. Ten zuiden, toegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers. Aan de straatzijde, Heilig Hartbeeld van de hand van G. Delafontaine, opgericht in 1953 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Heilig Hartebond.


ID: 78576 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Mariastraat 9 (Diksmuide)
Vrijstaande lage boerenarbeiderswoning uit jaren de 1920, met voortuin (ijzeren poortje en witgeschilderde betonnen paaltjes) en aansluitende tuin.