Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 35918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bosseveerhoeve met omgeving

Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.


ID: 35920 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mussenstraat 36 (Destelbergen)
IJzeren toegangshek tegenover het boerenhuis tussen twee verschillende bakstenen hekpijlers.


ID: 35922 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mussenstraat 41 (Destelbergen)
Deels omhaagd voorerf voorzien van een ijzeren toegangshek met overhoekse bakstenen hekpijler. Zijdelings aan de straat palende lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak, naar verluidt gebouwd in 1895.


ID: 35924 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Steenvoorde

Nederbroekstraat 8 (Destelbergen)
Voormalig neerhof van een verdwenen buitenplaats met tweedelige omgrachting waarvan een gedeelte paalde aan de Steenvoordestraat.


ID: 35717 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pastorijstraat 11 (Destelbergen)
Half vrijstaand burgerhuis met voortuin. Aan de straat: een ijzeren afsluiting met hek tussen ronde slanke hekpijlers; twee bouwlagen en vijf traveeën met zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 35720 | Bouwkundig element

Herberg 't Pauwken

Reinaertweg 51 (Destelbergen)
Een rij van negen lindebomen waartussen een staaf aan twee ijzeren paaltjes voor het vastbinden van paarden markeert nog steeds de herberg in de landelijke omgeving. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. In U-vorm opgestelde landelijke bijgebouwen van de bij de herberg horende hoeve.


ID: 35929 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Stijlvoorde

Rendekensstraat 21 (Destelbergen)
Ten noordoosten van de hoevegebouwen bevindt zich een nagenoeg rechthoekig door brede walgrachten afgebakend terrein (thans met recente villabouw), mogelijk de oorspronkelijke site van het hof.


ID: 35726 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Pietershofstraat 36 (Destelbergen)
Boerenerf met inrijpoort en weinig relevante hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw achterin een boomgaard. Vermeldenswaardig omwille van het lokaal historisch belang van de site. Gesitueerd ter hoogte van het zogenaamd "Sint-Pietershof", een voormalige pachthoeve van de petantie van de Gentse Sint-Pietersabdij.


ID: 35730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lede

Stationsstraat 92 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen kasteel met eclectische inslag gebouwd in 1887, in omringend park. Kasteel met dubbelhuisopstand, van drie traveeën breed en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak. Rechter hoek achteraan, uitgebouwd tot een rechthoekige hoektoren onder een steil schilddak. Koetshuis en personeelswoning samen ondergebracht in een pittoresk bakstenen gebouw onder een afgewolfd leien zadeldak midden bekroond door een kleine houten lantaarn.


ID: 35937 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenakkerstraat 15 (Destelbergen)
Hoeve met losse bestanddelen daterend van circa 1875. IJzeren toegangshek tussen twee gewitte, overhoekse bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Rechts aanpalende vroegere paardenstal. Lange bakstenen bedrijfsvleugel onder zadeldak met wagenloods, aardappelkelder, verhoogde schuurpoort met doorrit, paarden-, koeien- en varkensstallen. Een klein werkhuis met achter aansluitend bakhuis in de rechterhoek van het erf aan de straatzijde.