Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 74013 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hof ten Bossche

Ronsesestraat 265 (Brakel)
Het Hof ten Bossche is een imposante historische hoeve, die zich situeert in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel, op de hoge kouterrug nabij het Brakelbos. De geïsoleerde hoevesite is vanuit het westen bereikbaar via een tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg waarvan het tracé minstens opklimt tot de 17de eeuw. De kasseiweg passeert langs een bijhorende boomgaard en lager gelegen vijver. De gesloten configuratie van de overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw, omvat een architecturaal waardevol gebouwenbestand uit de 17de eeuw, de jaren 1790-1791, 1793 en 1805.


ID: 73875 | Bouwkundig element

Ensemble van woonhuis met bijhorend bedrijfsgebouw

Spoorwegstraat 54-56, 54B, 56A (Brakel)
Ensemble van woonhuis met bijhorend bedrijfsgebouw, wellicht uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 43741 | Bouwkundig element

't Hof Van De Putte

St.-Ursmarsstraat 16 (Brakel)
Grote gesloten hoeve, gedeeltelijke aanpassing en vergroting uit het derde kwart van de 19de eeuw van hoeve met losse bestanddelen die zou opgericht zijn in 1792. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. U-vormig tot een geheel aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen, met uitzicht van de tweede helft van de 19de eeuw doch waarschijnlijk nog deels uit eind 18de eeuw. Circa 1950 ingebouwde oudere wegkapel, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 73884 | Bouwkundig element

Brouwerij Derby met brouwerswoning

Stationsstraat 38-40 (Brakel)
Brouwerij, circa 1898 opgericht. Nummer 38. Bedrijfspand oorspronkelijk van één bouwlaag in het tweede kwart van de 20ste eeuw verhoogd. Nummer 40. Goed bewaard laadluik met overstekend zadeldak en gesmeed ijzeren balkon. Brouwerswoning in 1905 met twee traveeën vergroot en mogelijk voorzien van huidige geveldecoratie. Beeldbepalend onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 73886 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Van Butsele

Stationsstraat 54 (Brakel)
Bedrijf voor textielveredeling en twijnderij, opgericht in 1928 en aan straatzijde afgesloten door bakstenen muur met rondbogen en smeedwerk met art-decovormgeving. Achterin gelegen rechthoekig bakstenen gebouw van negen traveeën onder zaagdak. Links ronde fabrieksschoorsteen.


ID: 74081 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Steenweg 69 (Brakel)
Burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, in begin 20ste eeuw aangepaste en vergrote kern uit tweede kwart 19de eeuw. Links smidse met schuifpoort onder pannen zadeldak wellicht opklimmend tot midden 19de eeuw.


ID: 43746 | Bouwkundig element

Hoeve met wagenmakerij

Teirlinckstraat 12 (Brakel)
Hoevetje met wagenmakerij, naar verluidt uitgebreid in 1903 tot hoeve met gesloten aanleg en bouw van nieuwe woning. Bakstenen hoekhuis van twee bouwlagen. Deels aan Holweg palende bedrijfsgebouwen waarvan vroegere wagenmakerij en stallen aangepast tot burelen en schrijnwerkerij.


ID: 73987 | Bouwkundig element

Watermolen Terkleppe

Terkleppe 10 (Brakel)
Vroegere maalderij met rechts aanpalend molenaarswoning. Elektrisch aangedreven maalderij in werking tot circa 1975. Samen met loodrecht achter aansluitende vroegere bedrijfsgebouwen van bijhorend hoevetje, voornamelijk in de jaren 1980 ingrijpend aangepast tot huidige vrij riante landelijke woning. In de ruime bijhorende tuin naast de Kleppebeek, werd één van de twee vroegere spaarvijvers opnieuw aangelegd.


ID: 89684 | Bouwkundig element

Verrebeekmolen

Verrebeke (Brakel)
De Verrebeekmolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier waarvan de sterk conische ronde molenkuip afgedekt is door een streekeigen uidak. Tussen 1994 en 1996 werd de molen volledig ontmanteld en heropgebouwd door de firma 't Gebinte Molenbouw naar plannen van architect F. Ponnet.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.