Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 127437 | Bouwkundig element

Sociale huisvesting en kleuterschool

Amerikalaan (Gent)
Karakteristiek naoorlogs wijkje van 46 sociale woningen, gebouwd als zogenaamde 'paviljoenwoningen' in drie fases tijdens de vroege jaren zestig in opdracht van de stad Gent. De wijk werd volgens een bouwaanvraag van 1970 ten oosten uitgebreid met een prefab kleuterschool.


ID: 20140 | Bouwkundig element

Andriesschool

Antonius Triestlaan 10 (Gent)
Schoolgebouw op H-vormig grondplan in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe, gedateerd anno 1882, ommuurde tuin met grote plataan. Rechthoekige vleugel met lijstgevel geflankeerd door twee haakse hoekrisalieten met topgevel, afgedekt met zadeldaken met houten dakkapelletjes. Bakstenen gevels verwerkt met arduin voor hoekblokken, banden, bossage en decoratieve elementen.


ID: 18851 | Bouwkundig element

Muur met kastkapel

Apostelhuizen 12 (Gent)
Nagenoeg blinde, bepleisterde muur van twee bouwlagen hoog; begrensd door imitatiehoekstenen en afgelijnd door een onversierd hoofdgestel.


ID: 20018 | Bouwkundig element

Physiologisch Instituut

Apotheekstraat (Gent)
Het voormalige Physiologisch Instituut werd in eclectische stijl, met voornamelijk neogotische inslag, ontworpen door architect Louis Cloquet vanaf 1898. Het complex omvat soberdere vleugels met twee en één bouwlaag.


ID: 300855 | Bouwkundig element

Blindenhuis Van Caeneghemgesticht en Pharmacodynamisch Instituut met omgeving

Apotheekstraat, Coupure, Hospitaalstraat, Jozef Kluyskensstraat (Gent)
Deze bouwblokken tussen de Coupure en Leie worden voornamelijk bepaald door de neogotische en eclectische universiteitsgebouwen ontworpen aan het begin van de 20ste eeuw door Louis Cloquet zoals het Pharmacodynamisch Instituut, het Physiologisch Instituut en het Rommelaere Instituut en het 19de-eeuws neogotisch blindenhuis Van Craeneghemgesticht ontworpen door Charles Van Huffel.


ID: 20020 | Bouwkundig element

Het Rommelaere Instituut

Apotheekstraat 5, Jozef Kluyskensstraat 27-29 (Gent)
Het Rommelaere Instituut werd in eclectische stijl ontworpen door architect Louis Cloquet vanaf 1898, als een geheel met het Pharmacodynamisch Instituut en Physiologisch Instituut. Het complex op U-vormige plattegrond en met drie bouwlagen is voornamelijk gekenmerkt door de door steunberen sterk geritmeerde oostvleugel met alternerende getrapte dakvensters en gesculpteerde boogvelden op de bovenste verdieping.


ID: 20937 | Bouwkundig element

Ch. de Kerchove Instituut

Bagattenstraat 155, Pollepelstraat 15-17 (Gent)
Stadsschool, aanvankelijk ontworpen door stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe in 1880-81. Grotendeels bewaard achtergebouw, namelijk de oorspronkelijke school, met een merkwaardige overdekte speelplaats met metalen spant.


ID: 24438 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Barrestraat (Gent)
Schoolgebouw in een neoclassicistische stijl van 1889 naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Bakstenen gebouw van vier brede traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak.


ID: 26280 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Leeuwenhof met parkje

Beekstraat 46, 46A, 46F (Gent)
Het kasteel werd in 1946 aangekocht voor de oprichting van een tehuis voor ouderloze kinderen en nagenoeg totaal verbouwd; het domein werd bebouwd met enkele afzonderlijke huizen en gebouwen, waaronder een klaslokaal naar ontwerp van Huib Hoste van 1949 en dat nu mits een kleine aanpassing dienst doet als kapel. Omgracht park in landschappelijke stijl met omheiningsmuur, vijver en een groep vrleugelnoten.