Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 89986 | Bouwkundig element

Station Meulebeke

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Voormalig stationsgebouw gebouwd in 1854. Eenvoudig stationsgebouw in neoclassicistische stijl van een bouwlaag en aanvankelijk vijf, thans resterende vier traveeën onder schilddak. Overkragende en omlopende geprofileerde houten kroonlijst. Witgepleisterde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint voorzien van geblokte horizontale lagen, strekgewijs boven de muuropeningen.


ID: 89994 | Bouwkundig element

Klooster

Baljuw Vermeulenstraat 3 (Meulebeke)
Kloostergebouw opgetrokken in 1937-1939 door de Tieltse architect Albert Impe, samen met een nieuwe lagere meisjesschool en feestzaal op het terrein dat doorloopt tot aan de Karel van Manderstraat. Dit vormt een nieuw bijhuis van het moederklooster van de Zusters van het Geloof van Tielt, die het bestuur van de meisjesschool overnemen van de Zusters van Liefde van Heule. Het klooster- en schoolcomplex wordt ingehuldigd op 17 september 1939.


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 90058 | Bouwkundig element

Bivakhuis De Miere

Kapellestraat 116 (Meulebeke)
Bivakhuis "De Miere", in oorsprong een 19de-eeuwse gelijknamige herberg waarvan de uitbating gesloten wordt vóór de Tweede Wereldoorlog, gelegen langs de voetwegel richting de Krekelstraat.


ID: 90064 | Bouwkundig element

Schoolkapel

Karel van Manderstraat (Meulebeke)
Voormalige schoolkapel van 1902-1903 behorend bij de 19de-eeuwse lagere en bewaarschool voor meisjes opgericht door de Zusters van Liefde uit Heule, omgebouwd in 1969 tot zwembad "Relax" naar ontwerp van architect Ferdinand Vergote (Meulebeke).


ID: 90062 | Bouwkundig element

Herberg Het Vlaamsch Huis met cinemazaal

Karel van Manderstraat 1 (Meulebeke)
Voormalige herberg "Het Vlaamsch Huis" met cinemazaal, opgericht in 1923. Door gebrek aan bijval overgenomen door onderpastoor Faict, die er in 1927 de katholieke cinema "De Katholieke Kring" inricht, gesloten in 1930 bij het openen van een nieuwe cinema in de Statiestraat. De oude cinema en de herberg worden in 1940 verkocht en ingericht als breiwarenfabriek; thans privéwoning. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 90065 | Bouwkundig element

Directeurswoning van brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 24 (Meulebeke)
Voormalige beheerderswoning van de brouwerij Vondel, na het overlijden van de stichter Camiel Vande Vondele (Meulebeke, 1862-1929) in 1938 gebouwd voor de beheerder Omer Petit uit Watou, later opgevolgd door zijn zoon Louis Petit. Tegelijk bouwt men een nieuw brouwerijgebouw en de burelen aan de straat. Naar verluidt is het woonhuis een ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge.


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90069 | Bouwkundig element

School

Karel van Manderstraat 35 (Meulebeke)
Kleuterschool Sint-Lutgardis, Vrije Lagere School Sint-Amandus (lagere graad) en deelvestiging van de Tieltse schoolgemeenschap De Bron (lagere graad secundair). Schoolcomplex met speelplaats aan de straatzijde afgescheiden door hoog ijzeren hekken. Achterin gelegen langgestrekte hoofdvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); brede dakkapellen, deels vervangen door dakvlakvensters.


ID: 90107 | Bouwkundig element

Pastorie

Marialoopplaats 21 (Meulebeke)
Voormalige pastorie met parochiaal centrum van Marialoop, in oorsprong gebouwd in 1834-1835 voor Leo Dujardin, de eerste pastoor van Marialoop, die in 1837-1838 ten zuiden ervan een nieuwe parochiekerk laat oprichten. Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Voorheen bepleisterde en geschilderde lijstgevel, later met nieuw roodbakstenen parement.