889 resultaten
ID: 27467 | Bouwkundig element
Nestor De Tièrestraat 128 (Oudenaarde)
Eertijds majestueus woningcomplex minstens uit de tweede helft van de 17de eeuw, tijdens beide Wereldoorlogen beschadigd en grotendeels heropgebouwd circa 1920 en circa 1940. Volledig ommuurde tuin met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met bolornamenten. Achterin een arduinen en bakstenen zitbank met inscriptie van jaartal 1680 en wapensteen. Koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, onder zadeldak. Lange serre met centrale ingang en ijskelder.
ID: 27470 | Bouwkundig element
Nestor De Tièrestraat 197 (Oudenaarde)
Groot hoekhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, vroegere herberg van vijf traveeën, twee bouwlagen en mezzanino onder zadeldak. Paviljoen ten zuiden, achterin de tuin.
ID: 27756 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oudstrijdersstraat 107 (Oudenaarde)
Pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde diepe tuin, opgericht in 1846-1847 door bouwkundige J.B. Vergeylen met kleine, nu gemoderniseerde, aanhorigheden aan weerszij van de voortuin. Deels onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil schilddak, midden voorzien van klokkenstoeltje. 19de-eeuws tuinpaviljoen in de rechter achterhoek van de tuin gedeeltelijk gevormd door de omheiningsmuur.
ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.
ID: 27534 | Bouwkundig element
Sint-Salvatorsstraat 5 (Oudenaarde)
Achterin staand vrij hoog rechthoekig bakstenen gebouwtje van twee traveeën diep, onder zadeldak, voorheen horend bij de Sint-Salvatorsabdij. jKorenwatermolen, opgericht vermoedelijk in de jaren 1870, partieel verscholen achter elektriciteitscabine van circa 1925. Resten van achter aangebouwd L-vormig bakstenen landelijk bedrijfsgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vroeger onderdeel van de grote hoeve met brouwerij, stokerij en maalderij.
ID: 27336 | Bouwkundig element
Tacambaroplein 4 (Oudenaarde)
Deels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1889 door O. Gevaert-Van Wijnendaele van de erachter gelegen, heden gesloopte textielfabriek Gevaert, naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. In ommuurde tuin, vierkant torenvormig bakstenen paviljoen onder tentdak (leien) met ijzeren windwijzer.
ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.
ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.
ID: 301228 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Terhulpensesteenweg 475, 479 (Overijse)
Eclectisch landhuis kadastraal geregistreerd in 1869 maar met uitzicht uit het interbellum, bijhorend park met dienstgebouwen, brug in cementrustiek, kiosk met bewaarde dichtgemaakte ijskelder en een poortruïne, vandaag gemeentepark.
ID: 134743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapellestraat 20 (Pajottegem)
Villa met koetshuis en tuinpaviljoen, gebouwd rond 1867 in opdracht van notaris Jean-Baptiste Wielant uit Herne. Ommuurde tuin van circa 1 hectare, voor één derde overschaduwd door bomen. Tuinpaviljoentje tegen de omheiningsmuur in de noordwestelijke hoek.