Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 10045 | Bouwkundig element

Hoeve Neerhoeve

Rameyenstraat 7 (Berlaar)
Opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw, circa 1902 en 1909 aangepast en uitgebreid. Achterin gelegen, oorspronkelijk omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, te bereiken via jonge beukendreef.


ID: 9984 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Schaarbroek 8-10 (Berlaar)
Hoeve van circa 1910 op niet afgebakend terrein. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak. Onderkelderd aan noordoostzijde.


ID: 9992 | Bouwkundig element

Kapel van 1896

Smidstraat (Berlaar)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en gelegen aan een platanendreef, ten zuidoosten van de nummers 319-321. Vierkante constructie onder zadeldakje.


ID: 84737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve 't Slootje

Smidstraat 319-321 (Berlaar)
Omgrachte monumentale hoeve opklimmend tot de 18de eeuw: gekasseide toegangsdreef, toegangsbrug met welkomstlinde en poortgebouw, centraal woonstalhuis, met schuur en wagenhuis, bakhuis, meerdere stallingen.


ID: 10005 | Bouwkundig element

Station Berlaar

Stationsplein 1 (Berlaar)
Rechthoekig bakstenen gebouw met neoclassicistische kenmerken, één bouwlaag onder zadeldak, van 1912-1913.


ID: 10017 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Welvaartstraat 30 (Berlaar)
Iets achterin gelegen woonstalhuis uit midden 19de eeuw, ingeplant op deels omhaagd, deels verwilderd terrein. Moestuin ten noorden en noordoosten. Verankerde baksteenbouw, één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 135203 | Landschappelijk geheel

Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek

Berlare, Overmere, Uitbergen (Berlare), Wichelen (Wichelen)
Het gebied ‘Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek’ omvat een (afgesneden) paleomeander van de Schelde gelegen op de linkeroever van de Schelde. Deze meander is heel goed herkenbaar in het landschap omdat door de lage ligging van de meander het om zeer natte gebieden gaat waar veen kon groeien en later ook veenwinning plaatsvond. De waterplassen die hierbij ontstonden volgen de oude meander en benadrukken deze vorm. Het deelgebied Turfput en Het Broek bevinden zich respectievelijk ten noorden en westen van Berlare. Ze vormen samen een ongeveer 300 meter brede en 5 kilometer lange, sikkelvormige strook tussen Berlare-Sluis en Overmere-Donk. In dezelfde meander ten zuidwesten van Berlare ligt het Donkmeer, ook gekend als Overmere-Donk, waar een goed bewaarde eendenkooi ligt.


ID: 135202 | Landschappelijk geheel

Kalkense Meersen en Heisbroek

Overmere, Uitbergen (Berlare), Kalken (Laarne), Wetteren (Wetteren), Schellebelle (Wichelen)
Dit gebied bevindt zich tussen Kalken en Schellebelle. Het Scheldemeersen zijn hier gekenmerkt door open graslanden met sloten en beken, gelegen in een fossiele meanderbocht van de Schelde. In het noorden ligt de dorpskern van Kalken bovenaan een steilrand. In het zuidoosten gaan de meersen bruusk over naar het rivierduin van Uitbergen. Op zandige opduikingen hebben zich bewoningskernen gevestigd.


ID: 79375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.