Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 8669 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Onkerzelestraat (Geraardsbergen)
Neogotisch getinte pseudo-basiliek van 1842, gelegen op een hoogte, met omringende ommuurd kerkhof met graftekens en neogotische grafkapel ten zuiden.


ID: 8717 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegonde

Pol Antheunisstraat 8 (Geraardsbergen)
Eenvoudige kerk, op een hoogte gelegen, met omringend, ommuurd kerkhof. Pseudo-basiliek, grotendeels van 1770, gerestaureerd en uitgebreid in 1864 met een neogotisch transept, koor en sacristieën.


ID: 8731 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Schendelbekeplein (Geraardsbergen)
De westtoren en kern van de Sint-Amanduskerk klimt op tot de eerste helft van de 12de eeuw. De kerk werd verbouwd in 1669 en in de 19de eeuw.


ID: 8738 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Smeerebbestraat (Geraardsbergen)
Parochiekerk, gebouwd in de 18de eeuw met bewaard gotisch koor; omringd door een kerkhof met graftekens en een hoge bakstenen muur met ezelsrug; trap en bakstenen hekpijlers ten westen.


ID: 8743 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Vloerzegemstraat (Geraardsbergen)
Gelegen ten noorden van de Kloosterstraat en ten zuiden van beboomd weiland, schip uit de 15de eeuw met 17de-eeuwse verbouwingen. Koor, vermoedelijk romaanse onderbouw uit de tweede helft van de 12de eeuw, noordkapellen vermoedelijk uit de 17de eeuw en neogotische zuidsacristie. Omgevend ommuurd kerkhof met een collectie graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 8781 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Waarbekeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistisch getinte kerk met omringend kerkhof en -muur van baksteen; deels behouden zandstenen muur en pijlers aan de westzijde. Circa 1847 gebouwd ter vervanging van het oorspronkelijke achthoekige bedehuis. Op het kerkhof bleven graftekens bewaard van de 18de tot de 20ste eeuw.


ID: 76451 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zandbergenplein (Geraardsbergen)
Parochiekerk met ingebouwde gotische westtoren; een driebeukig schip van vier traveeën, in de 19de eeuw uitgebreid met één travee en een driezijdig gesloten koor van twee rechte traveeën. Omringend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur met verwerking van zandsteen.


ID: 8804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zarlardingeplein (Geraardsbergen)
Laatclassicistische kerk, gelegen bij een kruispunt van wegen ten westen van het Zarlardingeplein. Kerkhof vervangen door groenbeplanting. Toegang ten westen tussen twee classicistische pijlers met siervazen.


ID: 8651 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Zijpstraat (Geraardsbergen)
Eenbeukig kruiskerkje, gelegen op een hoogte, middenin kerkhof met zandstenen muur met steunbeertjes. De kerk gaat terug tot een 13de-eeuws, éénbeukig kerkje met centrale toren, uitgebreid in 1451. Aanpassingen in de 18de eeuw, waaronder westgevel uit 1772; eind 19de - begin 20ste eeuw vond een neogotische restauratie plaats. Op het kerkhof bleven 19de en 20ste-eeuwse graftekens bewaard.


ID: 21696 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Boekhoutstraat 18A (Gingelom)
Klein neoclassicistisch kerkje, gelegen op een lichte heuvel binnen een ommuurd kerkhof, als vervanging van een vroegere kerk die op dezelfde plaats stond. In 1847 ontworpen door architect Joseph Jonas Dumont.