1850 resultaten
ID: 215901 | Bouwkundig element
Kleine Noordstraat 62 (Hooglede)
Duitse betonnen militaire post, gelegen ten noorden van, aan de voet van de hoogte bij Hooglede.
ID: 215900 | Bouwkundig element
Kortemarkstraat (Hooglede)
Betonnen militaire post, opgetrokken in de berm van de Kortemarkstraat, aan de noordelijke voet van de hoogte 'Hoge', ten noorden van het centrum van Hooglede. Deze constructie lag min of meer op het tracé van de 'Artillerie-Schutz-Stellung'.
ID: 215896 | Bouwkundig element
Meiboomstraat 19 (Hooglede)
Duitse militaire post, opgetrokken op Meiboomhoek. Bovengrondse betonnen constructie gebouwd in en tussen bestaande hoevegebouwen.
ID: 300141 | Landschappelijk geheel
Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Dit gebied wordt gevormd door een tweetal gekanaliseerde waterlopen, de Ieperlee en de Martjesvaart. De Ieperlee is tegenwoordig een kleine waterloop die niet overal in het landschap even duidelijk zichtbaar is. Toch kent het een lange geschiedenis die sterk samenhangt met de ontwikkeling van de stad Ieper. Bij Drie Grachten stroomt de Ieperlee in het Kanaal Ieper-Ijzer (soms ook Ieperleekanaal genoemd), dat sinds lange tijd de scheepvaartfunctie van de Ieperlee overgenomen heeft en nu het meest opvallende landschapselement in dit gebied is. Bij Drie Grachten stroomt tevens de Martjesvaart in het kanaal. Deze vaart is een gekanaliseerde waterloop die tot het grondgebied Merkem behoorde. Bij het dorp Merkem vormen het kasteel en park van de familie de Coninck de Merckem een belangrijk historisch en landschappelijk geheel.
ID: 79417 | Bouwkundig element
Groenebosdreef 3 (Houthulst)
Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie maakte deel uit van de 'Bayernstellung'.
ID: 79475 | Bouwkundig element
Heugstraat 14 (Houthulst)
Bovengrondse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken op het gehucht Ronehoek door Duitse eenheden.
ID: 79476 | Bouwkundig element
Iepersteenweg (Houthulst)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden als onderdeel van de 'Brabantlinie'.
ID: 79477 | Bouwkundig element
Iepersteenweg (Houthulst)
Restanten van minimum twee Duitse betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de 'Brabantlinie', zoals de Duitse eerste linie werd genoemd.
ID: 308467 | Bouwkundig element
Iepersteenweg (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse eerste linie, aangeduid als de "Brabantlinie".
ID: 79583 | Bouwkundig element
Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.