Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 33122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Margarethaparochie met tuin

Geluveldplaats 5 (Zonnebeke)
Alleenstaande pastorie ten westen van de kerk naar ontwerp van architect E. Jaspar uit het begin van de jaren 1920. Omgevende tuin waarin onder meer omhaagde moestuin en boomgaard. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder breed uitlopend schilddak met centrale dakkapel, - ruiter en overstekende dakrand op houten modillons.


ID: 33148 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Goudbergstraat 2 (Zonnebeke)
Meer kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve grosso modo aanleunend bij de regionale hoevebouw, echter met overaccentuering van de streekeigen bouwelementen. Langgestrekt boerenhuis bestaande uit een woongedeelte en een stal.


ID: 33157 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Roeselarestraat 32 (Zonnebeke)
Hoeve naar verluidt niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd, gedateerd 1921 door middel van donkere pannen in het dak. Aansluitend bij de regionale hoevebouw.


ID: 33041 | Bouwkundig element

Hoeve Westgoet

Ieperstraat 178 (Zonnebeke)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, zogenaamd Bostin Farm en Zevekote volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Wederopbouwhoeve volgens bouwaanvraag van 1921, zie ook jaarsteen in dakvenster van het boerenhuis; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met centraal hondenhok, bakstenen, gekasseide en geplaveide stoepen, en gietijzeren toegangshek; boerenhuis, stal en dwarsschuur.


ID: 33124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein

Kasteelstraat 1-3 (Zonnebeke)
Kasteel heropgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930, middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restant van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie tuinbruggen. Verder ook nog kettingpalen, tennisveld en staande wip in het westelijk parkdeel. Kasteel. Benaderende reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuwse uitzicht met classicistische inslag, echter met toevoeging van één travee links én rechts van het middenrisaliet en verhoging van de hoektorens met één verdieping.


ID: 33125 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoevetje

Kasteelstraat 5 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Langgestrekt hoevetje van één bouwlaag met stal-schuur-boerenhuis.


ID: 33085 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Kerkplein 4-5 (Zonnebeke)
Pastorie ten oosten van de kerk. Voortuinje, waarin beuk en esdoorn. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met rondbogige dakkapel, uit de jaren 1920. Baksteenbouw op arduinen plint.


ID: 33207 | Bouwkundig element

Hoeve

Komenstraat 12 (Zonnebeke)
Hoevetje middenin wetland, naar verluidt heropgebouwd in 1922.


ID: 201183 | Bouwkundig element

Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, grotendeels ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, met een toegangsgebouw, 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', getooid met opgaande bomen. De graven liggen verspreid over zes symmetrisch aangelegde perken.


ID: 201178 | Bouwkundig element

Polygon Wood Cemetery

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos. De begraafplaats, ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg, vormt een historisch en architecturaal geheel met Buttes New British Cemetery. Het betreft een kleine, zeshoekige ommuurde begraafplaats, in twee niveaus aangelegd, met een 'Cross of Sacifice' op het graspad. De graven zijn onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.