Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 33219 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zillebekestraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje gelegen bij het kruispunt Zandvoordeplaats/Kleine Ieperstraat, aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant.


ID: 33201 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zuidstraat 20 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve aansluitend bij de regionale hoevebouw. Lage bestanddelen semigesloten opgesteld rondom een begrint erf met centraal hondenhok en grosso modo verharde stoepen; ten noordoosten gietijzeren toegangshek; boerenhuis, nutsgebouwen en bakhuis, respectievelijk ten noordwesten, zuiden, zuidwesten en noorden.


ID: 132729 | Landschappelijk element

Drie opgaande beuken in pastorietuin

Erwetegem (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Drie opgaande beuken behoren nog tot dit plantenassortiment.


ID: 130194 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden Kasteeldreef Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
De twee eerste bomen in de kasteeldreef van Leeuwergem zijn welkomstbomen. Twee opgaande zomerlinden die sterk in leeftijd verschillen. De linkse is een enorme boom met een stamomtrek van 460 cm (2007) en behoort tot de oudste bomen in het kasteeldomein (tweede helft 18de eeuw), de rechtse is een jonge boom die er ter vervanging is gekomen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners van het kasteel beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 131412 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen kerkhof Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Op het kerkhof, bij de calvarie aan het koor van de kerk, staan twee mooi ontwikkelde taxussen. Het zijn op stam gezette heesters die hier als wintergroene bomen groeien. Op postkaarten die dateren uit begin van de 20ste eeuw zien we dat ze toen werden geschoren. Er stonden toen wel minstens zeven kegelvormig geschoren taxussen. De nu nog resterende taxussen worden met uitzondering van de begroeiing op de stammen niet meer geschoren en groeien nu vrij uit.


ID: 131614 | Landschappelijk element

Twee knotlinden als welkomstbomen

Leeuwergem (Zottegem)
Twee knotlinden flankeren de erftoegang van een hoeve. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 132780 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde bij dienstgebouw kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Zwaar ontwikkelde opgaande lindeboom bij de toegang van de dienstgebouwen van het kasteel. De inplanting doet vermoeden dat deze linde het restant is van een traditionele aanplant van welkomstbomen. Welkomstbomen werden meestal per twee voorzien en zijn een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130785 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

Strijpen (Zottegem)
Twee Hollandse lindes vormen de kapelbeplanting bij de Sint-Andrieskapel die oorspronkelijk uit meerdere bomen (vijf of zeven) heeft bestaan. De oudste kapelbomen zijn begin de jaren tachtig verwijderd en dit ten gevolge van stormschade en wegverbreding. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij een kapel. Bovendien staat de kapel met kapelbomen ook bij een kruispunt van wegen.


ID: 132647 | Landschappelijk element

Oude lindestoof als grensboom

Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem)
Zware hakhoutstoof die langs de Molenbeek de grens markeert tussen Strijpen en Velzeke. Bovendien staat hij bij de restanten van een zware gemetselde constructie waarvan de resten in de beek nog zichtbaar zijn, mogelijks zijn dit de restanten van een stuw om water te sparen voor de stroomafwaarts gelegen, inmiddels verdwenen, watermolen. Linden werden als schaduwboom geplant bij de in hout geconstrueerde sluiswerken die anders door de nadelige invloed van het uitdrogen door de zon versneld verweren.