Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 30853 | Bouwkundig element

Hoeve Surmonthof

Kemmelseweg 68 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Verstraete, zie de analoge opstelling, materiaalgebruik, streekeigen bouwelementen, indeling als hoeven gelegen Kemmelseweg nummers 35, 41. Aan de toegang twee zuilen afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen omwalde 19de-eeuwse kasteel, te zien aan de bewaarde U-vormige omwalling.


ID: 30811 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Marshofstraat 6 (Ieper)
In de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd kasteel gelegen middenin een beboomd park met achterliggende ommuurde tuin. Geasfalteerde oprit, afgezoomd met linden en sierstruiken, leidend naar geasfalteerd voorplein, gedomineerd door beeld van Heilige Theresia van Avila omringd met sierheesters.


ID: 30879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel 't Hoge met parkje

Meenseweg 481 (Ieper)
Landhuis met cottage-allures uit 1920 ingeplant op een terp middenin een beboomd park met vijvers, in oorsprong mijntrechters uit de Eerste Wereldoorlog. Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers met gecementeerd topstuk. Ten zuidoosten, neorenaissancistisch kapelletje. Voormalige moestuin met dienstgebouwtje, serre en fruitmuur. In het park her en der beelden en siervazen, afkomstig uit het vooroorlogse kasteeldomein.


ID: 30042 | Bouwkundig element

Huis Sint-Elooi - Mecanicien-Constructeur

Vandenpeereboomplein 9 (Ieper)
Huis met beeld van Sint-Elooi boven de centrale driezijdige erker van de tweede bouwlaag.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 51238 | Bouwkundig element

Brouwerij Van Honsebrouck

Oostrozebekestraat 43 (Ingelmunster)
Deze familie met brouwersverleden in Deerlijk kocht hier in 1900 een kleine hoeve en bouwde er een brouwerij.


ID: 51361 | Bouwkundig element

Huis De Pauw

Grote Markt 23 (Izegem)
Breedhuis uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 51565 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Nieuwstraat 14 (Izegem)
Voormalig winkel-woonhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl van 1903, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).


ID: 88852 | Bouwkundig element

Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).


ID: 88855 | Bouwkundig element

Kluis de Blauwe Toren

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.