Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 43842 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kleinhof

Leystraat 3 (Kruisem)
Hoeve 't Kleinhof is een ten westen van de straat ingeplante hoeve in een zacht glooiend landschap bij de Plankbeek. De oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen werd omgevormd tot een semi-gesloten complex met gewitte gebouwen op gepikte plint en pannen zadeldaken, op vierkante plattegrond. Boerenhuis van elf traveeën onder zadeldak van 1782.


ID: 43983 | Bouwkundig element

Hoeve en landbouwstokerij

Omgangstraat 1 (Kruisem)
Hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd Ter Beemt. Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.


ID: 43988 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Omgangstraat 123 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis met achteraan behouden boerenhuisje met oude kern.


ID: 74465 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Ouwegemstraat 14 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat palend huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met oudere kern van één bouwlaag, zichtbaar in rechter zijpuntgevel met sporen van vlechtingen, in zijn huidige vorm van circa 1880.


ID: 74459 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jan-Baptistparochie

Ouwegemstraat 3 (Kruisem)
Pastorie ingeplant ten noorden van het kerkhof, achterin een ommuurde beboomde tuin en toegankelijk via een poortgebouwtje onder zadeldak met korfboogdeur en bekronende nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en kruis van circa 1910. Dubbelhuis met oude kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en huidig voorkomen van circa 1910.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89763 | Bouwkundig element

Herberg-afspanning

Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.


ID: 89789 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kattestraat 160 (Kuurne)
Diephuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen puntgevel geaccentueerd door het gebruik van gele en rode sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen van de korfbogige muuropeningen onder strek en met rollaag.


ID: 89809 | Bouwkundig element

Pastorie

Kortrijksestraat 1 (Kuurne)
Dieperin gelegen vrijstaande woning gelegen ten zuidwesten van de kerk. De pastorie dateert van 1757 en vervangt een oudere pastorie op mote, die iets zuidelijker op het perceel gelegen was en grensde aan de Heulebeek. De oudste vermeldingen van een pastorie gaan terug tot de 16de eeuw. De oudste afbeelding van een pastorie vindt men in een landboek van 1664.


ID: 89817 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Kortrijksestraat 35-37 (Kuurne)
Twee arbeidershuisjes uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.