Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 74546 | Bouwkundig element

Hoeve Coude Scheure

Rattevallestraat 21 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve vermoedelijk naar ontwerp van architect T. Raison, gedateerd 1921 door middel van jaarsteen in typerende brede, centrale trapgevel bij boerenhuis. Voorst teruggaand op de regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard deels met gras begroeid erf met erftoegang tussen hekpijlers en toegangsbrug aan oostzijde.


ID: 54862 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Vaartdijk-Zuid 50 (Middelkerke)
Hoeve aangeduid op Ferrarriskaart van 1770-1778, gelegen op terp met omwallingsresten ten westen. Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen rondom een deels met gras begroeid erf. Sterk aangepast witgekalkt boerenhuis met oude kern uit de 18de eeuw bestaande uit een linker stalgedeelte en een woongedeelte met rechts opkamer van twee traveeën onder onderbroken zadeldak; aandaken. 19de-eeuwse dwarsschuur met tweeledig wagenhuis onder zadeldak.


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 52745 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Rozenberg 2-4 (Mol)
Voormalig kloostercomplex op U-vormige plattegrond, de zuidvleugel wordt gevormd door de kapel, uit de periode 1665-1670.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 13658 | Bouwkundig element

Diezegemhoeve

Wouter Volcaertstraat 44 (Mortsel)
Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder steil rieten zadeldak, uit de 17de eeuw, gerestaureerd in 1963-65 naar ontwerp van Y. Devos.


ID: 38543 | Bouwkundig element

Hoeve

Beenstraat 2 (Nazareth)
Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen. Heden nog sporen van een haast vierkante omwalling met toegangshek. IJzeren hek aan geschilderde gemetste hekpijlers met bolbekroning. Van de gebouwen bleef alleen het schuur- en stalgedeelte bewaard.


ID: 38631 | Bouwkundig element

Hoeve Oud Goed

Sticheldreef 1 (Nazareth)
Voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen waarvan het site met walgracht vermoedelijk teruggaat tot de late middeleeuwen. Huidige toegang in het zuiden met ijzeren hek tussen gemetste hekpijlers onder ezelsrug, linker pijler met ingemetste spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Aarden oprit en deels met gras begroeid erf met woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten, bakstenen schuur en stallen onder zadeldak en drie gekoppelde doorgangen van wagenhuis. Ten noorden, bakhuis met aanleunende bergingen, met 19de-eeuws voorkomen.


ID: 307729 | Bouwkundig element

Spaans Toreken

Kasteelgang 6 (Niel)
Zogenaamd Spaans Toreken, woontoren of donjon uit de tweede helft van de 15de of de eerste helft van de 16de eeuw. De woontoren staat op een verhevenheid, wellicht het afgevlakte restant van een motte uit de volle middeleeuwen. Rond de verhevenheid is het verzonken tracé van de ringgracht nog herkenbaar.


ID: 22639 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Grotestraat 209 (Nieuwerkerken)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 1ste helft van de 17de eeuw; door een gekasseide oprit, die over de slotgracht leidt, wordt het erf met het kasteel verbonden.