Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 26697 | Bouwkundig element

Hoeve Wittewalle

Wittewalle 185 (Gent)
Historische, middeleeuwse hoeve, waarschijnlijk een voormalige abdijhoeve. Vroeger omwald, heden met behouden rechte toegangsdreef eindigend bij vrij recente gemetste vierkante gele bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom het erf. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, oorspronkelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 308472 | Landschappelijk geheel

Moenebroek en dorpskom van Vloerzegem

Geraardsbergen, Ophasselt, Schendelbeke (Geraardsbergen), Hemelveerdegem (Lierde)
Het Moenebroek is een smalle vallei, ingesloten tussen hoger gelegen akkergronden. Het historisch halfopen landschap wordt gekenmerkt door natte graslanden, bronnen en kwelzones, moerasbosjes, ruigtes, een kleine valleisteilrand met daarop (trage) wegen en losse bebouwing die parallel aan de vallei liggen. De landbouwgebieden hogerop zijn merkelijk droger en worden in het noorden van het gebied veelal in gebruik genomen als akker. In het zuiden komen vooral graslanden voor, afgesloten door hagen en houtkanten.


ID: 135222 | Landschappelijk geheel

Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.


ID: 135221 | Landschappelijk geheel

Grote Buizemont, Boelarebos en Arduinbos

Overboelare (Geraardsbergen)
De Buizemont en de heuvel van het Moerbekebos zijn twee langgerekte parallelle beboste heuvels ten oosten van de Dender. De heuvels hebben een steile noordwesthelling en een zacht hellende zuidoostelijke kant. De valleien en valleitjes zijn op eenzelfde wijze asymmetrisch. De meeste dorpen en gehuchten liggen in de golvende laagten tussen de heuvelkammen. De boscomplexen en het wegenpatroon zijn in hun vorm ten tijde van Ferraris bewaard. Opvallend is de Buizemontweg, die bovenop deze getuigenheuvel loopt en deel zou uitmaken van de Keltische ‘Schapenweg’. Het Boelarebos bezit verscheidene bronbeken die behoren tot het bekken van de Dender. De spoorlijn Geraardsbergen- Edingen loopt door het Boelarebos onder de getuigenheuvel door.


ID: 301101 | Bouwkundig element

Boerenhol met Dierkosttoren

Boerenhol 1-4, 6, 2A, Buizemontstraat 2, Markt 37, Vesten 3 (Geraardsbergen)
Het stadsgezicht omvat de straat Boerenhol met de Dierkosttoren als restant van de in 1332 opgerichte vesten.


ID: 8790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lalaing

Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en park met beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.


ID: 135242 | Landschappelijk geheel

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)
De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.


ID: 8672 | Bouwkundig element

Hof ten Broek

Edingseweg 70 (Geraardsbergen)
Grotendeels verbouwde U-vormige hoeve, in een open landschap gelegen, bereikbaar langs een fraaie dreef met loofbomen, tussen de Edingseweg en de Brusselsestraat.


ID: 8792 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Hof Van Lierstraat 2 (Geraardsbergen)
Rozebeschilderde semi-gesloten hoeve, mooi gelegen in een groen en beboomd landschap tegenover het kasteel de Lalaing. Bakstenen gebouwen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig aarden erf.


ID: 200872 | Landschappelijk element

Kasseiweg Bosberg

Kapellestraat (Geraardsbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.