Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 33921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Avrije

Hoge Avrijestraat 2 (Evergem)
Nog grotendeels omwalde hoeve afgesloten door gietijzeren hek, geflankeerd door vier oude linden; knotwilgen en populieren aan de walgracht, uitlopend in een vijver. Huidige boerenwoning, ontstaan in verschillende fasen met twee duidelijk te onderscheiden delen. Links een 18de-eeuws gedeelte en rechts een ouder en hoger gedeelte. Grote dwarsschuur, overdekte mestvaalt onder schilddak en notelaar. Kleinere stallen en bakhuis uit de 19de eeuw.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 39105 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Hof

Haagstraat 21 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met boerenhuis van 1926, doch oudere hoevegebouwen. Een overluifelde inrijpoort geeft toegang tot het geplaveid erf.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 130914 | Landschappelijk element

Hulsthaag bij Hof te Baaigem

Baaigemstraat 317, Prinsenmolenstraat (Gavere)
Een hulsthaag van circa 170 meter lang als afsluiting op de noordoost- en noorwestgrens van het erf. De haag, in oorsprong een scheerhaag, was op het moment van de inventarisatie hoog opgeschoten.


ID: 132755 | Landschappelijk element

Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Blokstraat (Gavere)
De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Het enige wat nog rechtstaat uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf.


ID: 133465 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Boechoutestraat 15 (Gavere)
Twee gekandelaarde linden staan bij een dichtgemaakte erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 226 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 131633 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Bosstraat (Gavere)
Een eenzame opgaande eik staat aangeplant langs een losweg, Wittelingweg genoemd, die uitkomt op de Bosstraat. Hij is er geplant in de hoek van een kadastraal perceeltje en waakt er over de eigendomssituatie.


ID: 36118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Donatuskapel met linde

Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.