Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 35942 | Bouwkundig element

Villa

Steenakkerstraat 27 (Destelbergen)
Landhuis in omringende tuin, voorheen afgebakend door grachten aansluitend bij de omgrachte site nummers 17-23. Vrij breed onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak, uit tweede kwart 19de eeuw, vergroot in begin 20ste eeuw. IJzeren toegangshek tussen twee vierkante overhoekse bakstenen hekpijlers.


ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Succa

Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.


ID: 35959 | Bouwkundig element

Herenhuis

Tramstraat 9 (Destelbergen)
Ten opzichte van van de overige bebouwing opvallend alleenstaand herenhuis met een kleine omheinde voortuin. IJzeren toegangshek rechts naast het woonhuis aan de straat, tussen twee zware, overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers. Dubbelhuis met twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak, gebouwd circa 1830.


ID: 35966 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Neoclassicistisch kasteel van negen traveeën en twee bouwlagen op onderbouw, onder schilddak, gesitueerd in een kasteelpark en resulterend uit een vergroting waarschijnlijk van midden 19de eeuw van het bestaande kasteel: bewaarde benedenverdieping met bouwkenmerken uit midden 18de eeuw. In het park aanhorigheden uit de 18de en 19de eeuw. Ommuurde rechthoekige moestuin en vroegere ijskelder en resten van de walgracht en van Kasteel ter Kerchove.


ID: 35735 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vissersstraat 1 (Destelbergen)
Hoevegebouwen opgesteld rondom het voorerf. Betonnen hekpijlers met ijzeren toegangshek tegenover de woning. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Lange bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen.


ID: 35982 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zandrede 34 (Destelbergen)
Met de rugzijde aan de Zandrede palend alleenstaand boerenarbeidershuis. Tuintje met haag en ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Baksteenbouw van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 21500 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dorpsstraat 32-34 (Diepenbeek)
Herenhuis van het dubbelhuistype. Hoekhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerd bakstenen gebouw met eind 19de-eeuwse decoratie.


ID: 77947 | Bouwkundig element

Dokterswoning

De Breyne Peellaertstraat 52 (Diksmuide)
Achteringelegen hoekpand met verharde voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk met vernieuwde baksteenpijlers. Voor Diksmuide eerder uitzonderlijk art-deco-getint woonhuis van twee bouwlagen onder schilddak. Gebouwd in 1932 door dokter F. Beuselinck, zie gedenkplaat. Geelbakstenen lijstgevel met vooruitspringend rechter zijrisaliet met oplopende driezijdige erker gemarkeerd door witgeschilderde betonnen lateien en penanten.


ID: 78165 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78511 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Ijzerdijk 26 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, toegankelijk via erfoprit met bakstenen pijlers. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).