Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 74035 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wolfskerke 25 (Brakel)
Huidige hoevegebouwen met U-vormige aanleg uit begin en eind 19de eeuw, teruggaand op een oudere gesloten hoeve. Bakstenen hekpijlers aan de erftoegang tegenover de poort met doorrit in het lange bedrijfsgebouw met stallen; rechthoekige binnenplaats geopend naar het zuidoosten en met brede gekasseide strook voor de stallen.


ID: 135368 | Landschappelijk geheel

Groot Schietveld

Brasschaat (Brasschaat), Brecht (Brecht), Loenhout, Wuustwezel (Wuustwezel)
Het Groot Schietveld is ontstaan als gevolg van de evolutie van artillerie. In eerste instantie werd het Klein Schietveld opgericht als een legerkamp in 1820, dit gebied werd systematisch vergroot tot het in 1859 ca. 415ha besloeg en 4km diep was. Het vliegveld dateert van 1911. Omdat de kanonnen veel verder dan 4 kilometer konden schieten, was er behoefte aan een groter schietterrein waarvoor vanaf 1888 opnieuw gronden werden aangekocht zodat het in 1894 ca. 1170ha besloeg en ca. 10km lang was. Het gebied bestaat momenteel voornamelijk uit een open heidegebied met vennen en sporen van turfwinning, verschillende bossen, grasland met historisch gebruik als graas- en hooiweide en een tweetal parkdomeinen.


ID: 47912 | Bouwkundig element

Katerheidemolen

Kapelsesteenweg 342 (Brasschaat)
De Katerheidemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd rond 1765 ter vervanging van een standaardmolen.


ID: 135359 | Landschappelijk geheel

Brechtse Heide

Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Westmalle (Malle), Schilde (Schilde)
De Brechtse Heide ligt op de tweede hoogste cuesta in de provincie Antwerpen. De kleilagen in de ondergrond zorgen ervoor dat het grondwater hoog staat. Tot in de tweede helft van de 18de eeuw was de Brechtse Heide nog onderdeel van een uitgestrekt heidegebied, de ‘Westmaltesche Heijde’. De op de historische kaarten weergegeven vennen vinden we tot vandaag terug in het gebied. De eerste ontginningen in het gebied situeren zich rond de Grote Vraaghoeve waar reeds in 1168 een hoeve zou hebben gestaan. Het huidige landschap bestaat uit de boscomplexen in het westen, een gecompartimenteerd landschap in het midden en in het oosten een eerder open landschap met weilanden. Het landschap van de Brechtse heide is één van de grootste gaaf bewaarde landschappen van de provincie Antwerpen.


ID: 12882 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Meeussen-Goossens

Boudewijnstraat 14 (Brecht)
Vroegere steenbakkerij Meeussen - Goossens met twee ringovens, opgericht door D'Huyvetter circa 1900 en circa 1924, stilgelegd in december 1977. Volledig gesloopt 1982-1983.


ID: 12851 | Bouwkundig element

Hoeve de Vos

Krekelbergstraat 25 (Brecht)
Hoeve met losse bestanddelen, omgeven door weilanden, gelegen op enige afstand ten westen van de straat, verbindingsweg afgezet met bomen.


ID: 12856 | Bouwkundig element

Stenen windmolen

Molenstraat 21 (Brecht)
De Bounke-Bounkemolen is een stenen koren- en schorswindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1842 door molenaar Joannes Franciscus Spruyt.


ID: 12896 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Jansen & Maes

Vaartkant Links 39 (Brecht)
Steenbakkerij Jansen & Maes met in 1978 een bewaarde oven, werkhuis en schouw.


ID: 12897 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Cobricam N.V.

Vaartkant Links 44 (Brecht)
Steenbakkerij Cobricam N.V. met twee bewaarde stoommachines, stoomketels en elektrische installatie in het machinehuis.


ID: 12894 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Michielsen

Vaartkant Rechts 4 (Brecht)
Voormalige steenbakkerij Michielsen: de gebouwen en de ovens waren in 1978 nog intact; in 1980 nagenoeg volledig gesloopt.