Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 303059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein het Puthof

Aarschotsesteenweg 223-227, 223C (Leuven)
Voormalig landgoed van de Leuvense architect Joseph François Piscador, in het begin van de 20ste eeuw ingericht op een laatmiddeleeuwse walgrachtsite.


ID: 302530 | Landschappelijk element

Vijvers en omgeving van de Norbertijnenabdij van Park

Abdij van Park 1, 4-7, 9 (Leuven)
De abdij van 't Park is gelegen in de vallei van de Molenbeek ten zuiden van Leuven, in de vork van de spoorlijnen Leuven-Tienen en Leuven-Ottignies; merkwaardig architecturaal ensemble met delen vooral uit de 16de, 17de en 18de eeuw en met romaanse, gotische, renaissance, barokke en classicistische elementen; abdijgebouw, abdijkerk, abdijhoeve met koetshuis, stallingen, tiendenschuur, watermolen, smidse en gastenkwartier.


ID: 307116 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Bron

Koetsweg 122 (Leuven)
Kasteeldomein De Bron is een site met een bebouwingshistoriek die teruggaat tot de middeleeuwen. Het huidige kasteel dateert van 1913 en werd gebouwd in opdracht van de Leuvense magistraat Emiel De Becker-Nagelmaekers. Het kasteelpark bevat een hoogstamboomgaard en is omringd met hellingbos in een natuurgebied dat gekenmerkt wordt door drie poelen en een hoger gelegen bron, waaraan het domein zijn naam dankt.


ID: 306808 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van P. Godts

Rotselaarsesteenweg 74 (Leuven)
Deze villa met kenmerken van de expo-stijl werd opgetrokken in opdracht van de heer René Otte. De bouwvergunning werd afgeleverd in 1957. Plannen voor de woning, de tuinafsluiting en tuinaanleg werden opgemaakt door de architect Pierre Godts uit Kampenhout. Deze villa onderscheidt zich van de overige bebouwing in Wijgmaal vanwege de uitgesproken architectuur met invloeden van de expo-stijl. Kenmerken van deze stijl die ook het ontwerp van Pierre Godts typeren, zijn het gebruik van witgeschilderde baksteen, lessenaarsdaken, sterk uitkragende dakranden en luifels, het gebruik van breuksteen en kenmerkende boomerang-deurgrepen aan de voordeur en garagepoort. De grote vensterpartijen die gericht zijn op de tuin, brengen de woning in nauwe relatie met de buitenruimte.


ID: 73625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Bethlehem

Schapenstraat 34 (Leuven)
Imposante herenwoning in laatclassicistische stijl die in 1856 in opdracht van de Leuvense industrieel Willem J. F. Janssens en naar het ontwerp van I. G. Druaert gebouwd werd.


ID: 300821 | Landschappelijk element

Filosofenfontein

Waversebaan 352 (Leuven)
Bronzone aan de westrand van Heverleebos, circa 2,5 hectare, (her)aangelegd na de bouw van een buitenhuis door de paters dominicanen omstreeks 1910 en opnieuw in 1960; twee kleine bekkens en een 'kanaal' overschaduwd door moerascipressen; bekoorlijke plek.


ID: 51722 | Bouwkundig element

Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker


ID: 51700 | Bouwkundig element

Neoclassicistische herenhuizen

Statiestraat 165, 169 (Lichtervelde)
Neoclassicistische woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw , gebouwd in opdracht van van kolen- en cichoreihandelaars Depuydt; respectievelijk zes en zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat) met aediculae, nummer 169 tevens oeils-de-boeuf; houten kroonlijst op consoles.


ID: 10192 | Bouwkundig element

Hertog Janshoeve of Hoeve Ter Haegen

Berlaarsesteenweg 119 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 10316 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jezuïetenklooster met tuin

Gasthuisvest 50 (Lier)
Van het voormalige klooster van de paters jezuïeten bleef naast de kerk vooral de kloostertuin met vijver en ijskelder bewaard, evenals de neogotische kloostergebouwen uit 1923-1924 naar ontwerp van E. Careels.