Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 131002 | Landschappelijk element

Platanendreef Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
Monumentale kasteeldreef bij Kasteel Nieuwgoed bestaande uit twee bomenrijen van opgaande platanen. De dreef heeft een lengte van 270 meter en telt op het moment van de inventarisatie 73 bomen, 3 exemplaren waren verdwenen.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 19737 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Salvatorstraat 38, 42-48, 52, 56, 60-74 (Gent)
Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters. Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand.


ID: 26414 | Bouwkundig element

Café Heilig Huizeken

Slingerstraat 13 (Gent)
Gelegen op het einde van de plataandreef leidend van de Deinsesteenweg naar de Leie. Voorheen eenvoudig boerencafeetje, heden eind 19de-eeuws huis met uitbreiding van circa 1910 en recentere aanpassingen.


ID: 18709 | Bouwkundig element

Woningen in steegbeluik

Spitaalpoortstraat 3-23 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte, daterend van circa 1880, gerenoveerd in 1981-82. Twee hoekhuizen en twee rijen van respectievelijk vijf en zes enkelhuizen met, voor de renovatie, repeterend schema.


ID: 26921 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kale

Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.