Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 22491 | Bouwkundig element

Kasteel Meylandt

Meylandtlaan 20 (Heusden-Zolder)
Neoclassicistisch kasteel van 1842, gelegen in een park met vijver, door de Mangelbeek van de straat gescheiden.


ID: 22501 | Bouwkundig element

Domein van Obbeek

Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Het domein van Obbeek omvat een landhuis met voorhof in kiezel op een omgracht en omhaagd perceel. Landhuis Obbeek is een 18de-eeuws bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond en onder een kunstleien zadeldak met een klokkenruitertje en een windvaan met eenhoornmotief.


ID: 22532 | Bouwkundig element

Kasteel van Terlaemen

Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
In zijn huidige vorm een laat-classicistisch herenhuis, uit eind 18de- begin 19de eeuw, gelegen op een omgracht perceel met fraai, boomrijk park.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 32617 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel De Warande

Bergstraat 24 (Heuvelland)
Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.


ID: 32668 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de la Douve

Douanestraat 44-48 (Heuvelland)
Kasteel, in omringend beboomd park, naar ontwerp van architect K. Laloo, gedateerd 1922 door middel van gevelsteen in de geveltop; naar verluidt ter vervanging van een kasteeltje van 1850. Dubbelhuis van zeven traveeën + hoektoren rechts en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van oeils-de-boeuf. Ten oosten, conciërgewoning met koetshuis en achterliggend stalgebouwtje. Ten noordwesten, voormalige hovenierswoning.


ID: 32622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met historische site

Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in cottagestijl. Omringend park met walgracht, vijver en serpentinevijver, hek, talud met tuintrappen en monumentale bontbladige Ierse taxus, omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont in 1920.


ID: 306937 | Bouwkundig element

Kasteeltje Huilewind met hoeve

Meerstraat 15 (Hoegaarden)
Het kasteeltje Huilewind in neotraditionele stijl met bijhorende hoevegebouwen werd in 1928 op het kadaster geregistreerd op naam van Jean Arnoldus Cypers en compagnie. Volgens een inscriptiesteen werd het kasteeltje in 1923 gerealiseerd.


ID: 134188 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Kasteel in vroeg-neogotische stijl gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux (1795-1867) ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer (1825-1902); heropgebouwd na brand omstreeks 1880; oranjerie gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert (1823-1894); kasteeldomein ontworpen als 'rivierlandschap' met eiland en cascade van circa 50 hectare; functionele heraanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen jr. in 1910 met bouw van een zwembad; de herinrichtingswerken door Van der Swaelmen waren een belangrijke inspiratiebron voor de 'Nouveau Jardin Pittoresque' tijdens het interbellum.


ID: 200190 | Bouwkundig element

Kasteel Van Meldert

Waversesteenweg 1 (Hoegaarden)
Neogotisch landhuis, gebouwd in 1845 naar ontwerp van architect Auguste Vivroux ter vervanging van een 16de-eeuws landhuis, later ingericht door de Brusselse stadsarchitect Pierre Victor Jamaer. Het landhuis werd heropgebouwd na brand omstreeks 1880. Het landhuis met oudere kern bestaat uit een noord-zuid-georiënteerd, rechthoekig volume geheel opgetrokken in gobertange, met twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. De oranjerie is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect Hendrik Beyaert.