Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 25244 | Bouwkundig element

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)
Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan in de 14de eeuw. Het geheel werd gerestaureerd en uitgebreid door Lieven de Pottelsberghe in de eerste decennia van de 16de eeuw, de huidige kapel dateert van 1543-46. Het oude complex werd volledig hersteld naar plannen van Valentin Vaerwijck en doet sedert 1962 dienst als Museum voor Volkskunde, nu het Huis van Alijn.


ID: 26997 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krekelstraat 17 (Gent)
Ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een gedeeltelijk verharde weg met rechts aan de straatkant een bakstenen wegkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Erf met ten zuiden het woonhuis, ten westen stallen en ten noorden een dwarsschuur met stallen en mestvaalt ervoor.


ID: 25272 | Bouwkundig element

Gevelniskapel

Lange Kruisstraat (Gent)
Barokke nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, mogelijk opklimmend tot de oorspronkelijke bouwperiode van het voormalige hoekhuis dat een oude kern uit de 16de eeuw bevatte.


ID: 302280 | Bouwkundig element

Hof van Herzele

Lange Kruisstraat 2, Sint-Baafsplein 22-70 (Gent)
Het pand behoorde oorspronkelijk toe aan de heren van Herzele. De meerlagige middeleeuws panden opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw, werden in de 18de eeuw aangepast naar de toenmalige smaak.


ID: 25348 | Bouwkundig element

Huis Hier is 't huis Sint-Jozef

Limburgstraat 14-16 (Gent)
Neogotisch-getint breedhuis van drie traveeën met vier bouwlagen en mansardedak met centraal getrapt dakvenster en dakkapelletjes, op cartouches gedateerd: ANNO 1888. Nis met Sint-Jozefbeeldje op de borstweringen bovenaan.


ID: 26237 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 33 (Gent)
Kleine hoeve met losse bestanddelen, met een eenvoudige achterin gelegen boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak van circa 1800. Bijhorende stallen en schuur rechts loodrecht op de straat. Aan de straatkant twee vierkante, gemetste bakstenen hekpijlers met links een uitgespaarde rondboognis voor wegkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 26670 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve 't Maegher Goet en omgeving

Magergoed 1-2 (Gent)
Voormalige hoeve waarvan het woonhuis een zeldzaam overblijfsel is van laatmiddeleeuwse architectuur. Vroegste vermelding van het Maegher Goet dateert van 1577. Midden in het veld gelegen hoeve op het eind van de met bomen afgezette dreef. Monumentale toegangspoort van het 17de-eeuwse type sluit de westelijke zijde af van een vroeger flessenhalsvormig omwald erf gemarkeerd door bomenrijen. Woonhuis uit de 15de-16de eeuw op motte ten oosten met gedichte vierkante binnenwal. Stal- en schuurvleugel, gedateerd 1873, tegen de noordelijke kant van het erf.


ID: 26381 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 95 (Gent)
Witgekalkt boerenhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak, mogelijk uit 18de eeuw. Dwarsschuur ten noorden onder laag afhellend zadeldak, met gevelniskapel.


ID: 26387 | Bouwkundig element

De Knokhoeve

Noordhoutstraat 96 (Gent)
Langgestrekte hoeve met traditionele 18de-eeuwse kern. Vroegere toegang tussen bakstenen hekpijlers met zadeldekje tegenover woonhuis, bewaarde linker pijler met rondboogvormig nisje.


ID: 26631 | Bouwkundig element

Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Hoevecomplex met traditionele kern, doch huidig uitzicht uit eerste helft 19de eeuw. Toegankelijk langs twee dubbele hekpijlers. Merkwaardige boerenwoning ten noorden, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Boven de middentravee klein nisje met Heilig-Hartbeeld. Twee dwarsschuren langs weerszijden van het huis ten oosten en ten westen..