Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9572 resultaten


ID: 132088 | Landschappelijk element

Bomengroep van moerascipressen in de vijverrand Zoet Water

Maurits Noëstraat (Oud-Heverlee)
Bij de vijvers van de Zoete Waters zijn op verschillende plaatsen moerascipressen aangeplant, zo ook hier in de vijverrand. Gezien de standplaats werden de bomen van op afstand geïnventariseerd en niet onderworpen aan een meting van de stamomtrek.


ID: 132089 | Landschappelijk element

Twee moerascipressen Zoet Water

Maurits Noëstraat (Oud-Heverlee)
Bij de vijvers van de Zoete Waters zijn op verschillende plaatsen moerascipressen aangeplant, zo ook hier op een eiland. Gezien de standplaats werden de bomen van op afstand geïnventariseerd en niet onderworpen aan een meting van de stamomtrek.


ID: 300817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".


ID: 42673 | Bouwkundig element

Landhuis Spaans Dak

Maurits Noëstraat 2 (Oud-Heverlee)
Twee verdiepingen hoge woning afgedekt met een tichelen zadeldak en geflankeerd door een zadeldaktorentje met trapgeveltjes, uit de 16de, 17de eeuw, achterbijbouw uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 300818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Harcourt met park

Maurits Noëstraat 99 (Oud-Heverlee)
In 1828 brak Joseph Braeckmans, burgemeester van Oud-Heverlee het 17de- of 18de-eeuwse gebouwencomplex op de voormalige feodale burchtmotte helemaal af om er een villa en een koetshuis te bouwen. In de helling achter het kasteel, is een bakstenen keldergewelf bewaard. Omgrachte site, nu met informele beplanting met vooral moerascipressen uit de jaren 1920.


ID: 42685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en pastorie

Milsestraat 51, 55 (Oud-Heverlee)
Een op een lichte verhevenheid ingeplant, homogeen neogotisch ensemble van parochiekerk en pastorie, kwam tot stand in de periode 1894-1895 naar ontwerp van de Leuvense architect Pieter Langerock.


ID: 300822 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Grotenhof met tuin

Molenstraat 17-19 (Oud-Heverlee)
Villa 'Grotenhof ' of 'Valvert' werd gebouwd tussen 1900 en 1910 door Jules Michaux uit Brussel. Helemaal onderaan de hellende tuin, tegen de Molenstraat, werd een dienstwoning gebouwd, met stallen en een onderkelderde spitsboogserre. De tuin, 64 are, is aangelegd op een steile helling met mooi uitzicht over de Dijlevallei; voorbeeld van een 'geleend landschap'.


ID: 307052 | Bouwkundig element

Villa Berkenheide

Molenstraat 21 (Oud-Heverlee)
Begin 20ste-eeuwse villa "Berkenheide" gebouwd op een steile helling tegen het Meerdaalwoud met zicht over de Dijlevallei. Samen met de ernaast gelegen villa "Grotenhof" is deze villa een gaaf bewaard voorbeeld van een rijkelijk uitgewerkte burgerwoning gelegen buiten de stad met zicht op de natuur.


ID: 307054 | Bouwkundig element

Hoeve Rouchau

Naamsesteenweg 111 (Oud-Heverlee)
Beeldbepalende 18de-eeuwse hoeve met afspanning gelegen aan de steenweg tussen Leuven en Namen aan de rand van het Meerdaalwoud. Van de voormalige gesloten hoeve bleven de boerenburgerwoning en de schuur langs de steenweg bewaard evenals latertoegevoegde haakse bijgebouwen. Beeldbepalend zijn de zware hardstenen omlijstingen rond de muuropeningen van de 18de-eeuwse boerenburgerwoning.


ID: 42689 | Bouwkundig element

Dorpshuis

Naamsesteenweg 115 (Oud-Heverlee)
Eénverdiepingshuisje uit de tweede helft van de 18de eeuw.