Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 300936 | Bouwkundig element

Dorpskern Leeuwergem

Bosstraat, Gentse Steenweg, Klokfontein, Lovertheaterdreef, Saffelstraat, Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Beeldbepalende elementen in de dorpskern van Leeuwergem, deelgemeente van Zottegem, zijn de parochiekerk Sint-Amandus, het herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en de pastorie. Verder wordt de dorpskern gekenmerkt door verschillende bomen en hagen met erfgoedwaarde.


ID: 132504 | Landschappelijk element

Kapellinden De Vlamme

De Vlamme (Zottegem)
Beneden De Vlamme, een steile weg op de valleihelling van de Traveinsbeek, staat een wegkapel die wordt geflankeerd door twee lindebomen. De kapel en de bomen staan tegen een hoog talud, ze staan tevens bij het kruispunt waar een losweg op De Vlamme uitkomt.


ID: 131382 | Landschappelijk element

Japanse notenboom Egmontpark

Désiré Van Den Bosschestraat, Graaf van Egmontstraat, Heldenlaan (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Japanse notenboom dateert uit deze periode.


ID: 132503 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Emmerstraat 20 (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenbomenrij als schermbeplanting aangeplant op de zuidwestkant van het erf. Dit gebeurde met gekandelaarde linden en aan de overkant van de straat. Het oude gebouwtje werd inmiddels vervangen door nieuwbouw. Het oude kwetsbare gebouwtje stond hier hoog op een akker en werd beschermd tegen wind en regen, maar ook tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn vier linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 293 cm.


ID: 9721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met dienstgebouw en tuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Pastorie met voortuin en grote achtertuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132732 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard gebleven. Deze op stam gezette taxus is er één van.


ID: 132733 | Landschappelijk element

Op stam gezet palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit op stam gezette palmboompjes is er één van.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.


ID: 130774 | Landschappelijk element

Twee opgaande dorpslinden

Gentse Steenweg (Zottegem)
Twee opgaande dorpslinden waarvan de inplanting doet vermoeden dat ze als welkomstboom zijn voorzien, mogelijks een toegang naar een erf dat nu niet meer herkenbaar is. Omdat de bomen hier op het openbaar domein staan is het ook mogelijk dat ze als herdenkingsboom zijn geplant.