Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 30920 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wit Leliehof en Hoppeweelde

Boescheepseweg 18-20 (Poperinge)
Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen van witgekalkte verankerde baksteen op gepikte plint onder zadeldaken.


ID: 30923 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boescheepseweg 28 (Poperinge)
Dieper in gelegen hoeve met losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een met grint bedekt rechthoekig erf. Grote dwarsschuur onder zadeldak met twee wolfseinden en overstekende dakrand op houten modillons, uit de 19de eeuw. Hopast uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw. Boerenhuis onder overstekend zadeldak met wolfseind links, naar verluidt in kern opklimmend tot circa 1770.


ID: 30918 | Bouwkundig element

Afspanning In de leene

Boescheepseweg 2A (Poperinge)
Vroeger vermoedelijk het bestuurlijke centrum van de heerlijkheid de Pontpepers. Benaming verwijzend naar de nabijgelegen Lenebeek. 19de-eeuwse herberg van het type afspanning, gelegen aan het kruispunt bij de Korte Lene- en de Lenestraat.


ID: 30925 | Bouwkundig element

Hofstede Remy

Boescheepseweg 37 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve uit de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder overstekende zadeldaken rondom een deels gekasseid, rechthoekig erf. Soms Hofstede Remy genaamd naar de bewoner tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de hoeve als veldhospitaal van de geallieerden fungeerde.


ID: 30919 | Bouwkundig element

Populierhof

Boescheepseweg 8 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen van baksteen onder overwegend blauwe, pannen zadeldaken. De gebouwen liggen rondom een met grint bedekt, rechthoekig erf met centraal hondenhok beschaduwd door een notelaar.


ID: 30954 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudeweelstraat 3 (Poperinge)
19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Centraal gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met licht verhard voorerf. Ten oosten, moestuin en resten van boomgaard. Ten zuidwesten, dwarsschuur. Achter het boerenhuis, gebetonneerd erf met putvaalt. Ten noordwesten, hopast. Ten noorden, met knotwilgen omzoomde drenkplaats. Licht verharde oprit; aan de straat, toegangshek tussen twee linden onder meer met houten Mariakapelletje rechts.


ID: 31286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 4 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Het boerenhuis dateert volgens de bewoners uit 1947. De bijbehorende dwarsschuur en hopast gaan terug tot het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 30959 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten

Bruggestraat 14, Komstraat 9A (Poperinge)
In 1413 werd het klooster gesticht onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, volgens de regel van de orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders. Later volgde ook onder meer onderwijs. Dit laatste resulteerde in de uitbouw van het huidige schoolcomplex. Het huidige gebouwencomplex uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw is gelegen binnen de driehoek Bruggestraat, Paardenmarkt en Komstraat.


ID: 31450 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Callestraat 5 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een deels begraasd, deels begrint erf. Ommuurd siertuintje voor het boerenhuis. Ten noorden, voor de stalvleugel, vaalt met deels behouden lage ommuring. Ten zuidoosten, rest van omwalling.


ID: 31451 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Callestraat 8 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit 1818.