Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 132725 | Landschappelijk element

Oranjeriedreef kasteeldomein van Leeuwergem

Oranjeriedreef (Zottegem)
Een dreef bestaande uit opgaande zomereik die vanaf Hebbegem toegang verleent atot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 305837 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Oude Trambaan (Zottegem)
Bij de grens tussen Leeuwergem en Oombergen is de Oude Trambaan als fietspad aangelegd. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van zwarte els aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een rijk assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 132650 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Paddestraat 146 (Zottegem)
De huisweide op het erf van de hoeve gelegen, werd aan de noord- en oostzijde afgeboord met een essenkaphaag. Dit is een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette dieren zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 300426 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Breivelde

Parkstraat 1 (Zottegem)
Het kasteeldomein van Breivelde werd op het einde van de 19de eeuw in laat landschappelijke stijl aangelegd op een glooiend terrein. Water speelt een belangrijke rol in het ontwerp van dit park: tien vijvers, een cascade en een fontein bepalen sterk het karakter. Sinds 1970 is de gemeente eigenaar van het domein.


ID: 131628 | Landschappelijk element

Leilindenrij kerkhof Grotenberge

Parkstraat 2A (Zottegem)
Het kerkhof werd nooit als begraafplaats gebruikt en werd aangelegd met een leilindenrij rondom de kerk. Enkel op het kerkplein ten westen van de kerk is geen leilindenrij aanwezig, wel staat daar de heraangeplante vredesboom in een met asfalt verharde oppervlakte.


ID: 9865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Provinciebaan 245 (Zottegem)
Het gebouw, met ommuurde voortuin en grote omhaagde lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. De tuin achter het huis is grotendeels grasvlakte met verscheidene bomen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 300684 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette taxus

Rijkbos 51 (Zottegem)
Op het noorden en tegen de blinde gevel van de boerenwoning staat een flink uit de kluiten gewassen taxus. Deze wintergroene struik werd op stam gezet en is hier uitgegroeid tot een boom met een stamomtrek van ongeveer 2 meter omtrek.


ID: 300685 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Rijkbos 51 (Zottegem)
Het erf van een boerenwoning wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene scheerhaag van taxus. De nutstuin werd op deze wijze afgesloten van de gure noorderwind en men bekwam hierdoor een microklimaat.


ID: 300683 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Rijkbos 52 (Zottegem)
Aan de rechterkant van de toegang tot het erf bevindt zich een welkomstlinde. De boom werd traditioneel gekandelaard, een snoei voor het aanmaken van brandhout, geriefhout en loofvoedering.