Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 132140 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Rijkestraat (Zottegem)
Een sierlijk gevormde opgaande Canadapopulier werd geplant als hoekboom. Het betreft hier een oude populierenkloon (vermoedelijk Marilandica), dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier. De boom heeft een evenwichtige kruin en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.


ID: 130885 | Landschappelijk element

Twee leilindes als welkomstbomen bij hoeve

Schoolstraat 83 (Zottegem)
Aan de straatzijde, aan weerszijden van de voordeur van de boerenwoning langs de Schoolstraat te Velzeke-Ruddershove bevindt zich een koppel Hollandse linden (Tilia x europaea) als welkomstbomen. Het koppel Hollandse linden bestaat uit symmetrische, kunstmatig gevormde leibomen. De bomen hebben een onderlinge plantafstand van 3 meter.


ID: 300776 | Landschappelijk element

Beeldbepalende opgaande bruine beuk

Sint-Andriessteenweg 155 (Zottegem)
In de tuin bij het huis, Sint-Andriessteenweg 155, staat een enorme beeldbepalende bruine beuk. De boom heeft een grote, laag vertakte, kruin met een doormeter van 26 m en een totale hoogte van 25 m. De stam heeft op een hoogte van 150 cm boven het maaiveld een omtrek van 502 cm. Bomen met een omtrek van meer dan 5 m zijn uiterst zeldzaam.


ID: 9831 | Bouwkundig element

Sint-Andrieskapel met linden

Sint-Andriessteenweg 38A (Zottegem)
Voormalig bedevaartsoord. Rechthoekig gebouw met driezijdige sluiting, in traditionele stijl onder zadeldak, uit de 17de tot 18de eeuw.


ID: 131613 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag rond kerkhof bij parochiekerk Sint-Amandus

Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Een oude soortenrijke scheerhaag, in oorsprong aangelegd met meidoorn en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met hazelaar, hulst, haagliguster, vlier, sering en gladde iep. De haag is een mooi bewaard voorbeeld van een traditionele afsluiting bij een kerkhof.


ID: 9792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Eligiusplein 3-5 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en Pas in 1856 werd een nieuwe pastorie opgetrokken. Het bepleisterd bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak en werd gebouwd in 1856. Het pand is gelegen in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin. Links en rechts van het hoofdvolume werd in 1927 een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak met trapgevel aan de straatzijde bijgebouwd.


ID: 131617 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde linden bij calvarie

Sint-Goriksstraat (Zottegem)
Zes gekandelaarde lindebomen als restant uit een beplanting van zeven, op een calvarieberg. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij kruisen en kapellen.


ID: 9759 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.


ID: 132499 | Landschappelijk element

Opgaande solitaire zomereik

Steenbergen (Zottegem)
Een zéér mooi, evenwichtig ontwikkelde, opgaande eik staat midden in een weide. De hoge kruin biedt er in de zomer een aangename schaduwplek voor het vee.


ID: 132501 | Landschappelijk element

Opgaande linde in weideboomgaard

Steenbergen (Zottegem)
Mooi gevormde opgaande linde in een weideboomgaard. Linde werd zéér dikwijls gehouden door imkers omwille van de rijke bloei, een wellust voor de bijen.