872 resultaten
ID: 36227 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg 393-397 (Melle)
Schoolhuis van twee bouwlagen, gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect M. De Noyette, aansluitend bij de semi-officiële bouwtrant van de schoolhuizen uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Voormalig gemeentehuis: bestaand schoolgebouw van 1859 in 1886 verbouwd tot gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Representatief bak- en natuurstenen gebouw met centrale inkom met dubbele bordestrap. Haaks achter het schoolhuis aangebouwde vleugel met klaslokalen, opgericht in 1923 naar ontwerp uit 1914-18 van architect J. De Bosscher, van veertien en zeven traveeën.
ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.
ID: 55649 | Bouwkundig element
Bruggestraat 43 (Menen)
In oorsprong brouwerswoning volgens bouwplan opgetrokken tussen 1890 en 1896 naar ontwerp van R. Buyck en vroeger deel uitmakend van een groot brouwerijcomplex Les Trois Rois, één van de grootste in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waarvan de eigenlijke brouwerij afgebroken is. Verfraaiing van het huis in de jaren 1920 door de aanbouw van een Venetiaans salon en een zogenaamd glazen salon.
ID: 36322 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergstraat 16 (Merelbeke)
Kasteel, gebouwd op een zandheuvel in een park met vijver, ter vervanging van een vroeger zomerverblijf dat in de 19de eeuw toehoorde aan Tertzweil-Boucqué. Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1899 naar ontwerp van architect J. de Waele. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën op souterrain, onder zadeldak.
ID: 36353 | Bouwkundig element
Hundelgemsesteenweg 1 (Merelbeke)
Onderkelderde villa van twee bouwlagen en zes traveeën, onder een hoog schilddak; jaartal 1898 op een gevelsteen in de achtergevel. Bak- en natuurstenen villa in neo-Vlaamserenaissance-stijl.. Beboomde tuin met een afsluiting van ijzeren hekwerk tussen gemetste bak- en natuurstenen pijlers.
ID: 54895 | Bouwkundig element
Brugsesteenweg 85, 83A (Middelkerke)
voormalig gemeentehuis - confer gevelsteen - met aanpalende woning voor bewaker links, naar ontwerp van architect T. Raison van 1921. Laag dubbelhuis van zes traveeën onder zadeldak, gedateerd door middel van muurankers 1923. Gele baksteenbouw. Verzorgde historiserende wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Vlaamse renaissancestijl.
ID: 54922 | Bouwkundig element
Jean Van Hinsberghstraat 9 (Middelkerke)
Burgerhuis, heropgebouwd in 1924 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect G. Pauwels. Breedhuis van twee traveeën; verhoogde begane grond en drie bouwlagen onder leien pseudomansardedak waarin dakkapel onder gebogen kroonlijst.
ID: 55184 | Bouwkundig element
Meeuwenlaan 6-10 (Middelkerke)
Eenheidsbebouwing uit 1932 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, vermoedelijk naar ontwerp van architect François Roussel (Westende). Rode baksteenbouw van zes traveeën en vier bouwlagen onder plat dak.
ID: 54887 | Bouwkundig element
Schoolstraat 37-39 (Middelkerke)
Bakstenen wederopbouwschool in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit begin jaren 1920, bestaande uit woning, en rechts en links aanpalende, haaks ingeplante klassenvleugel, waarlangs speelplaats. Directeurswoning van drie traveeën en één à twee bouwlagen; klassenvleugel van één bouwlaag onder zadeldak met drie traveeën aan straatzijde en negentien traveeën aan lange gevel.
ID: 55071 | Bouwkundig element
Schorestraat 17 (Middelkerke)
Breedhuis met laag ommuurd voortuintje met waterpomp, heropgebouwd naar ontwerp van architecten T. Raison en E. Cosyns van 1921 qua indeling en opstand in navolging van de landelijke 18de-eeuwse pastorieën, echter met inslag van de Vlaamse renaissancestijl. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.