Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 78062 | Bouwkundig element

Hoekhuis gedateerd 1923

Ijzerlegerstraat 2 (Diksmuide)
Hoekwoning heropgebouwd in 1923 zie jaarsteen. Cottage-inslag, zie verspringende plattegrond, bedaking van pannen zadel- en schilddaken. Gecementeerd en witgeschilderd parement, bewaard houtwerk met beluikte benedenvakken en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Voortuin afgesloten door hekwerk en bakstenen pijlers. In tuin onder meer rode beuk.


ID: 78513 | Bouwkundig element

Hoeve Klokhof

Kapellestraat 1 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve, heropgebouwd in de jaren 1920. Het belang van de hoeve blijkt uit het twee bouwlagen tellende boerenhuis. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers met ingewerkt Marianisje, naar verluidt van 1948.


ID: 78282 | Bouwkundig element

Heilig-Hartbeeld

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Heilig Hartbeeld van 1930 opgesteld ter vervanging van een naoorlogse neogotische kapel op het kerkhof. Beeld op roodbakstenen sokkel met het opschrift "KEYEM AAN HET H.HART 1930". Aan de achterzijde, laag bakstenen muurtje met de data "1914" - "1918" en smeedijzeren hek met driepasmotief tussen twee bakstenen pijlers. Voorliggend prieeltje met recenter metalen hekwerk.


ID: 78289 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Keiem

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
De Belgische militaire begraafplaats van Keiem is een verzamelbegraafplaats van na de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats, ingewijd op 12 juli 1925, heeft een ruitvormige plattegrond met vier symmetrisch aangelegde perken met dubbele rijen grafstenen. Toegang via een tweeledig smeedijzeren toegangshekken, gevat tussen twee arduinen pijlers.


ID: 78291 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ruyen Wal

Keiemdorpstraat 178 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom onverhard erf. Als hoevesite met een gelijkaardige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78274 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keiemdorpstraat 45 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met losse witgekalkte bestanddelen rondom begraasd erf. Mogelijk als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ten westen, laag boerenhuis heropgebouwd in de jaren 1920.


ID: 78205 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klerkenstraat 10 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode, toegankelijk via oprit met bakstenen pijlers. Losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis met links opkamer en anderhalve bouwlaag, getypeerd door de dakruiter, de venstertjes in de halve verdieping en de strekken in rode baksteen.


ID: 78171 | Bouwkundig element

Drie Eiken hoeve

Klierstraat 1 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920. Als omwalde hoevesite met twee volumes in L-vormige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige naam komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), doch is verkeerdelijk aangeduid bij een meer noordwestelijk gelegen hoeve. Roodbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in losse opstelling rondom het onverharde erf ingeplant. Ten westen, laag boerenhuis van vijf traveeën en één opkamertravee onder zadeldak met klokkenruiter. Naar de erftoegang toe, gecementeerd gevelparament met uitzonderlijk rijke decoratie.


ID: 78351 | Bouwkundig element

Klooster

Kloosterstraat 2 (Diksmuide)
Kloostergebouw door de zusters van liefde uit Pittem opgetrokken in 1938. Kloostergebouw op terugspringende plattegrond. Gele baksteenbouw verticaal geritmeerd door bakstenen pijlers en horizontaal belijnd door doorlopende betonnen lateien boven de muuropeningen.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.