Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 12895 | Bouwkundig element

Steenbakkerij Terra Cotta

Vaartkant Rechts 9 (Brecht)
Steenbakkerij Terra cotta met in 1978 één bewaarde ovenschouw, één vierkante schouw en een kolenkot.


ID: 54393 | Bouwkundig element

Vicognehoeve

Blauwvoetlaan 2 (Bredene)
Voormalige hoeve, sinds 1971 horecabedrijf. Lage, langgestrekte hoeve van verankerde baksteen, onder meer witgekalkt, onder onderbroken zadeldak. Wagenhuis links + dwarsschuur + vier staltraveeën + boerenhuis van vijf traveeën onder meer twee hogere opkamertraveeën rechts + twee traveeën. Ronde rosmolen (diameter 6,15 meter) van witgekalkte baksteen onder tentdak.


ID: 213903 | Bouwkundig element

Dorpswoning uit de 19de eeuw

Kerkstraat 10 (Bredene)
Dorpswoning uit de 19de eeuw, voormalige smidse. Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met aanpalend lager volume onder zadeldak.


ID: 54409 | Bouwkundig element

Hof ter Yeste

Kwadeweg 3 (Bredene)
Lage, losse bestanddelen van baksteen onder za­del­daken rondom een bekiezeld erf met dito oprit; witbeschilderd boe­renhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met zes traveeën links + vijf traveeën onder meer twee opkamertraveeën rechts + circa negen staltraveeën onder onderbroken zadeldak. Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de- een 20ste eeuw. Ten oosten, dwarsschuur en achter het boerenhuis rosmolen.


ID: 135337 | Landschappelijk geheel

Valleien van Itterbeek en Eetsevelderbeek van Gruitrode tot Opitter

Bree, Opitter (Bree), Gruitrode, Neerglabbeek (Oudsbergen)
De Itter en haar zijbeken sneden smalle valleien uit in het Kempens Plateau. Landschappelijk vormt de Itterbeek ook de overgang tussen het landbouwgerichte noordwesten en de Solterheide ten zuidoosten. Hoewel de oorspronkelijke heide daar is verdrongen door naaldbossen en akkers, worden in wegbermen, kapvlakten of brandgangen toch heiderelicten teruggevonden. Noordwestelijk, op de Nijsenberg en de Steenberg, voeren velden en weiden de boventoon, waartussen verspreide hoeves staan en loofbosjes voorkomen. In Opitter lagen niet minder dan vier watermolens. Vlakbij ligt nog het park Itterdal, in landschappelijke stijl, met merkwaardige boomsoorten, een vijvercomplex en vele bloemrijke delen. Guitrode kent ook een gave dorpskern met onder andere de Sint-Gertrudiskerk en een commanderij van de Duitse Orde.


ID: 70779 | Bouwkundig element

Abroxmolen

Abroxweg 41, 41A (Bree)
Watermolen van het onderslagtype op de Abeek. Waarschijnlijk behoorde de molen bij het hogervermelde laathof van Abroek. Voor het eerst vermeld in 1775. De molen werd volledig herbouwd in 1910 en vervangt een vakwerkgebouw.


ID: 70783 | Bouwkundig element

Watermolen Genamolen

Genattestraat 39 (Bree)
Graanwatermolen van het onderslagtype op de Abeek. Voor het eerst vermeld in 1296. Het huidige molenhuis dateert uit 1882 en 1912, en vervangt een ouder, houten gebouw van 1710.


ID: 88647 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Jozef

Itterplein 24 (Bree)
De oprichting van een brouwerij op deze plaats dateert van eind 19de eeuw. In 1845 stond hier nog een hoeve. De huidige brouwerij is een conglomeraat van gebouwen uit verschillende perioden.


ID: 71061 | Bouwkundig element

Watermolen Keyartmolen

Keyartstraat 4 (Bree)
Watergraanmolen van het onderslagtype op de Itter. Alleen de molen ligt op het grondgebied van Tongerlo, de molenaarswoning en de hoeve liggen op het grondgebied van Gruitrode. De molen is een rechthoekig gebouw van 1850, van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 70855 | Bouwkundig element

Michielshuis

Markt 8 (Bree)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met laatclassicistische ordonnantie. Het huis heeft een zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, doch werd in verschillende perioden grondig verbouwd. Het diephuisgedeelte dateert in zijn huidige vorm uit de tweede helft van de 17de eeuw.