Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1255 resultaten


ID: 208742 | Landschappelijk element

Motepark met siermotte

Sint Maartensplein (Koekelare)
17de- of 18de-eeuwse siermotte in het gemeentelijke "Motepark" tussen het Sint-Maartensplein en de Ichtegemstraat (sportcentrum en -terreinen). Het zes hectare grote gemeentelijke "Motepark" is anno 2008 ingericht als wandelbos, boomleerpad, en avontuurlijk speelplein met visvijver.


ID: 201451 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de 4de legerdivisie

Veurnekeiweg (Koksijde)
In een speciaal daartoe aangelegd park, omgeven door een lage aarden omwalling bezet met bomen, staat een complex van gedenktekens bestaande uit een monumentale gedenksteen voor de 4de legerafdeling op de achtergrond en gedenkstenen voor de onderscheiden linieregimenten aan de zijkanten. In het midden van het park bevindt zich de zuil voor baron du Faing d'Aigremont. Helemaal vooraan in het park ligt een rotsblok met daarop twee gedichten. Dit militair gedenkteken wil herinneren aan de Belgische 4de Legerdivisie en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


ID: 13522 | Bouwkundig element

Lillaarschrans

Pierstraat 180 (Kontich)
Rechthoekige neoclassicistisch kasteeltje uit de 19de eeuw (?) met ovale omgrachting en beboomd park, gelegen op enige afstand van de straat.


ID: 13526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Tanghof

Reepkenslei 134 (Kontich)
Symmetrisch opgebouwd kasteel met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking uit eind 16de of begin 17de eeuw, verbouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 91088 | Bouwkundig element

Herenhuis Aurora

Stationsstraat 68 (Kortemark)
Herenhuis "AURORA" zie opschrift. Oorspronkelijk woonhuis van de familie Talpe, sinds 17 juni 2000 officieel in gebruik als gemeentehuis na grondige renovatie. De naam "Aurora" verwijst naar de conservenfabriek die Aimé Talpe in 1907 opricht in de Amersveldestraat (zie Amersveldestraat). Volgens het kadaster is het huis in 1899 gebouwd door de Kortemarkse brouwer Bonte-Rommelaere.


ID: 134191 | Landschappelijk element

Park van het  Kasteel Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Landhuis of 'huis van plaisantie' uit het midden van de 18de eeuw, aanzienlijk verbouwd en uitgebreid tussen 1859-1860 met bouw van hoektoren, neogotische huiskapel en kasteelhoeve; landhuis met park van circa 1 hectare 33 are met sporen van vroeg 19de-eeuws landschappelijke aanleg park.


ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waanrode

Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.


ID: 134194 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis A Speculo met park

Langstraat 1 (Kortenaken)
Louis A Speculo, telg van een vooraanstaande Tiense notarisfamilie, bouwde rond 1865 een neogotisch kasteel, in 1895 met een travee uitgebreid. Het dienstgebouw werd toen uitgebreid tot een neerhof met monumentaal koetshuis en een ommuurde moestuin van 13,5 are. Omgeven door landschappelijk park met vijver; oorspronkelijk nog geen 3 hectare, later uitgebreid tot 10,5 hectare.


ID: 134190 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kersbeek

Oude Heerbaan 3 (Kortenaken)
Neogotisch kasteel op site met feodale motte omgeven door landschappelijk park met vijver aangelegd rond 1860. Het neogotische kasteel werd rond 1890 gebouwd door Béla de Timary, zoon van een Hongaarse immigrant die na de mislukte opstand van 1848 naar België was gevlucht. Béla de Timary was van 1904 tot 1916 burgemeester van Kersbeek-Miskom. Rond 1890 werd het park uitgebreid tot bijna 5,5 hectare.