Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 10208 | Bouwkundig element

Meesterwoning Den Moriaen

Berlaarsestraat 22-24 (Lier)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; meesterwoning waarvoor bouwaanvraag van 1922 naar ontwerp van J. Van Peborgh.


ID: 10427 | Bouwkundig element

Klooster zusters arme claren

Kapucijnenvest 16 (Lier)
Klooster vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd naar ontwerp van E. Careels, waarvoor aanvraag van 1920. Iets achterin gelegen en ommuurd vierkant complex met kapel en tuin.


ID: 10475 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Rust Gesticht van het Heilig Hart

Kolveniersvest 24 (Lier)
Gebouwd in 1907 door de gasthuiszusters naar ontwerp van provinciaal bouwmeester E. Careels, in 1922 uitgebreid met noordvleugel naar ontwerp van G. Careels.


ID: 10569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ringenhof

Kruisveldweg 20 (Lier)
Laat-classicistisch kasteeltje met Palladiaanse inslag, ingeplant in het zuiden van een afgepaald en omgracht park; conciërgewoning en sterk vervallen oranjerie ten noordwesten.


ID: 85600 | Bouwkundig element

Villa Tallaart

Liersebaan 177 (Lier)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitgebreid in 1950-55, gelegen in beboomd domein aansluitend bij Tallaarthof.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 10168 | Bouwkundig element

Portieressenhuis

Wezenstraat 2 (Lier)
Oorspronkelijk bewoond door twee begijnen-portiersters, belast met het openen en sluiten der hofpoort. Aangepast huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 33428 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Diepenbroeck

Appensvoordestraat 71-75 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een terp in een omwald park met grote vijver. Bepleisterd en geschilderd kasteel van twee onderkelderde bouwlagen in zijn huidige staat daterend uit begin 19de eeuw in empirestijl. Naast de gedeeltelijk ommuurde moestuin, oranjerie uit begin 19de eeuw met kleurrijke gevel, geritmeerd door rondboogarcade van zeven traveeën op Toscaanse zuilen; ernaast hovenierswoning uit begin 19de eeuw.


ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laar

Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.


ID: 211266 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Bauwerwaan 58 (Lievegem)
Voormalige boswachterswoning met bijhorend stalletje, het huis dateert volgens het kadaster in kern van 1846, en is vermoedelijk in 1884 verbouwd en in 1938 uitgebreid met een tweede woongedeelte.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.