Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 20842 | Bouwkundig element

Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110, Wellingstraat 1 (Gent)
Breed hoekhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, met kelders overkluisd met gedrukte kruisgewelven, opklimmend tot de 16de eeuw. Voorgevel gewijzigd in 1768, doch later nogmaals aangepast in empirestijl in 1828 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bijgebouw met voormalige kapel uitziend op de Wellinckstraat, uit 16de of 17de eeuw. Koetshuis in rococostijl uit midden 18de eeuw van acht traveeën, en één bouwlaag onder mansardedak. Paardenstallen van twee bouwlagen uit midden 18de eeuw uitziend op de Brandstraat.


ID: 20835 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Oude Houtlei 36-42 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen, met zadeldak, uit het derde of vierde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterde lijstgevel van vier traveeën met dubbelhuisopstand, opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl. Hoeknis met lantaarn ter hoogte van de tweede bouwlaag, schelpvormig afgedekt en versierd met afhangende festoenen; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 18590 | Bouwkundig element

Gevelniskapel

Phoenixstraat 77 (Gent)
Vernieuwde gevel met behouden ingewerkte muurkapel, gedateerd 1834, beeld van Heilige Maria met Kind en twee heiligenfiguren.


ID: 25631 | Bouwkundig element

Hoekhuis met trapgevel

Plotersgracht 30 (Gent)
Hoekhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw met twee bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel met trapgevel met 7 trappen en topstuk, opklimmend tot de 16de eeuw. Zijgevel van drie traveeën en voorzien van een gevelniskapel. Twee later aangebouwde traveeën werden naar ontwerp van Monique Stoop uit 1980 vervangen door een nieuwbouwinvulling in postmodernistische stijl.


ID: 26399 | Bouwkundig element

Hoeve De Buent

Pontstraat 7 (Gent)
Gedeeltelijk omwald hoevecomplex, reeds vermeld in 1513. Fraaie boerenwoning ten noorden van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met een dakkapel en dakruitertje, daterend uit de 18de eeuw. Naast de woning ten westen, traditioneel bakhuisje. Erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, rechts met uitgespaard nis.


ID: 26403 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Raapstraat 87 (Gent)
Boerenarbeiderswoning loodrecht op de straat, van vijf traveeën onder licht overstekend zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Blinde zijgevel met uitgespaard nisje voor heiligenbeeld.


ID: 26404 | Bouwkundig element

Varenstede

Rabouwstraat 11 (Gent)
Oude hoeve met losse bestanddelen gelegen achterin een met gras begroeid erf. Woonhuis ten noorden met aanpalend stalletje onder doorlopend zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Brede dwarsschuur ten westen onder zadeldak, in linkerzijgevel met niskapelletje gedateerd 1872


ID: 26909 | Bouwkundig element

Wegkapel

Rapenburgstraat (Gent)
Klein bakstenen wegkapelletje op basis onder tentdakje met kruis en steekboogvormig tralievenster. Op een topografische kaart van 1868 staat reeds een kapel aangeduid op deze plaats.


ID: 26248 | Bouwkundig element

Hoeve

Rostijnestraat 8-10 (Gent)
Hoeve bestaande uit een achterin gelegen boerenwoning en een sterk aangepast dienstgebouw rechts loodrecht en met zijpuntgevel palend aan de straat. Opklimmend tot de 18de eeuw doch met latere aanpassingen. Bijhorende, aan de straat gelegen gecementeerde bakstenen wegkapel.


ID: 21066 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakerk en -college

Savaanstraat 33 (Gent)
De eerste bouwcampagne der jezuïeten betreft de zuidvleugel aan de straatzijde in 1840. Neoclassicistisch kerkgebouw naar ontwerp van architect Fr. Steyaert Jr. op de hoek met het Sint-Barbarastraatje, daterend van 1855-58, ingewijd in 1858. In de loop van de 19de en 20ste eeuw uitbreidingen en oprichtingen van nieuwe schoolgebouwen rondom een rechthoekige binnenkoer.