Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 57940 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Grote Moerbeyerboom

Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws. Toegankelijk via lange erfoprit ten noorden en grote, nog in gebruik zijnde poel aan oostzijde van het erf. De voormalige omwalling is nog zichtbaar en wordt aan de oostzijde gemarkeerd door populieren.


ID: 307998 | Landschappelijk element

Moerstraat

Moerstraat (Zuienkerke)
De Moerstraat is een onverharde weg die de polder van Meetkerke doorkruist . De weg heeft een onregelmatig tracé en is langs weerszijden beplant met populieren, onder andere van het type Marilandica. De Moerstraat is aangelegd op een dijkje en volgt voor een deel het tracé van het 'Moerdycxken', de 17de-eeuwse aarden omringdijk.


ID: 58093 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.


ID: 57953 | Bouwkundig element

Hoeve De Kleine Madeleine

Oosternieuwweg Noord 19 (Zuienkerke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, toen eigendom van de Heilige Maria Magdalenaleprozerij uit Brugge. Toegang via lange beboomde dreef naar een verhard erf met bakstenen en kasseien met centraal een boom. Doornhaag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rond erf, al met huidige configuratie op Atlas der Buurtwegen 1845. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. L-vormig witgekalkte boerenwoning met minimaal 18de-eeuwse kern. Schuurgebouw met geïncorporeerde stal en dubbel wagenhuis gedateerd 1862. Haakse stal gedateerd VC ANNO 1826 later uitgebreid 1860. Witgekalkt bakhuis met zomerkeuken, gedateerd 1835 en hutvormig witgekalkt en gepekt hondenhok.


ID: 57959 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo en Machutus met kerkhof

Pastoriestraat 12 (Zuienkerke)
Parochiekerk in gotische stijl, opklimmend tot de 13de en vroege 14de eeuw, maar onderging meerdere verbouwingen en in de loop van de 17de eeuw deels herbouwd in laatgotische stijl. Georiënteerde sobere kruiskerk met basilicaal schip en vieringtoren. Verankerde rode baksteenbouw met leien bedaking, aandaken en muurvlechtingen. De kerk wordt omringd door een kerkhof. Rond de kerk bevindt zich een ommegang met vijf kapelletjes.


ID: 58047 | Bouwkundig element

Hoevetje van het langgeveltype

Prins Leopoldstraat 12 (Zuienkerke)
19de-eeuws Hoevetje met omhaagde voortuin. Langgeveltype, boerenwoning van anderhalve bouwlaag en drie traveeën, gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel en segmentbogige muuropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 57964 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Voetweg 3 (Zuienkerke)
Hoeve opklimmend tot minimaal de 18de eeuw, confer aangeduid op kaart van Ferraris 1770-1778. Hoeve van het langgeveltype gelegen op terp, omzoomd door haag en bomen, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint en met muurankers. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak met aan beide zijden lagere geïncorporeerde stallen die nu deel uitmaken van het gerenoveerd woonhuis.


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 131955 | Landschappelijk element

Opgaande moeraseik als vredesboom

Dorpsstraat (Zulte)
Op een pleintje in de Dorpsstraat, daar waar ook de Hoevestraat op uit komt, staat bij het oorlogsmonument een opgaande moeraseik die als vredesboom werd geplant. Hij werd er in 1919 geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 38399 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus met kerkhof

Gildestraat 12 (Zulte)
Hallenkerk met kruisingstoren op vierkante basis van Doornikse steen en westgevel van Doornikse kalksteen uit de 13de of 14de eeuw, na vernielingen wederopbouw in de eerste helft van de 17de eeuw. Ommuurd en beboomd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 20ste- en 21ste-eeuwse graftekens.