Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 303081 | Landschappelijk element

Gemengde dreef bij Kasteel van Olsene

Grote Steenweg, Kasteelstraat (Zulte)
De kasteeldreef van Olsene werd reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) weergegeven. Ze vertrekt bij de poortgebouwen van het kasteel aan de Grote Steenweg en loopt achthonderd meter ver in noordnoordwestelijke richting. De dreef stopt bij het langgestrekt hoevetje langs de Rotsstraat en komt voorbij het Bedevaartsoord Olsene Rotse. Het is in hoofdzaak een dreef met opgaande zomereiken uit de eerste aanwezige plantgeneratie, die werd aangevuld met bruine en gewone beuk, hier en daar een esdoorn, een enkele plataan en Amerikaanse eik. Op de zandige schrale bodem zijn er zaailingen van esdoorn, berk, Amerikaanse vogelkers, lijsterbes en sporkehout.


ID: 38448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 87 (Zulte)
Deels omhaagde hoeve met stallen en woonhuis van vier traveeën en één hoge bouwlaag onder zadeldak, erf afgesloten door ijzeren hek tussen twee linden.


ID: 38373 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met kapelhof, ommegang en lindes

Oude Weg 189 (Zulte)
Bedevaartkapel met behouden neogotisch gedeelte gebouwd in 1871 en toegevoegde moderne zijportalen en schip van 1960 naar ontwerp van architect W. Saverys, omringende lindebomen en ommegang gewijd in 1954.


ID: 38378 | Bouwkundig element

Kasteel Lindenberg

Staatsbaan 20-22 (Zulte)
Landhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapel en oculi, gebouwd circa 1873 en gelegen in omhaagde tuin met hek in as van voordeur.


ID: 133234 | Landschappelijk element

Knoteik bij 't Zoete Dal

Daalstraat (Zutendaal)
Zichtbaar vanaf de Daalstraat staat op het recreatiedomein ’t Zoete Dal een laag geknotte zomereik. De knot bevindt zich tussen 1,2 en 1,8 meter en de stam heeft een omtrek van 303 cm. Door zijn groeivorm is de boom opvallend en beeldbepalend.


ID: 133233 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Daalstraat 108 (Zutendaal)
Langs de Daalstraat bij het huis met nummer 108 staan twee lindebomen. Een oude gekandelaarde en een jonge opgaande boom. De gekandelaarde linde is mogelijks een restant van een erfbeplanting die dienstig was bij inmiddels verdwenen gebouwen. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom als scherm kon functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. De opgaande linde met een stamomtrek van 195 cm is recenter en is waarschijnlijk een zaailing afkomstig van de belendende moederboom.


ID: 133232 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als hoekboom

Sprinkelestraat 21A (Zutendaal)
Op de kadasterkaart (kadscan) kan je op het perceel een streepjeslijn zien. Zo weten we dat het perceel werd bezwaard met een erfdiensbaarheid die toegang verleent aan de achtergelegen percelen. De opgaande lindeboom markeert de grens met de erfdienstbaarheid en voorkwam bij het oprijden van de losweg het afkorten van de bocht. Gezien de oriëntatie ten opzichte van het gebouw is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het huis en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 308068 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Vijverplein (Zutendaal)
De linde werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 aangeplant als vredesboom. De boom werd in 2020 vervangen door een nieuwe boom, via een ent van het oorspronkelijke materiaal.


ID: 134665 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Vijverplein 2 (Zutendaal)
Beboomde, omgrachte site met recent gerestaureerde pastorie van 1783, poortgebouw van 1661 en 19de-eeuws koetshuis, gelegen aan een erf met nieuwe aanleg uit de jaren 1990.


ID: 130318 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met es en haagbeuk

Armekleie (Zwalm)
Een knotbomenrij bestaande uit essen en haagbeuken als perceelsrandbegroeiing. De dikste knotes heeft een stamomtrek van 415 cm. Dit is voor een knotes enorm en duidt er op dat de bomenrij zéér oud is. De soorten es en haagbeuk zijn vroeger ook gebruikt in kaphagen, mogelijks zijn de oude bomen nog een relict uit zo een kaphaag. Op het moment van de inventarisatie werden de bomen nog traditioneel geknot, de telgen op de knotten werden gedund en het hout werd nog gebruikt als brand-, gerief- en constructiehout. Oude kaphagen zijn vroeger ook benut geweest in functie van loofvoedering.