Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 130317 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Armekleie 1 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf is er een essenkaphaag van meer dan 200 meter lang en met een kaphoogte van 180 cm. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130316 | Landschappelijk element

Vier schermlindes

Armekleie 12 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Armekleie 12 is er een schermbeplanting met opgaande lindebomen. De typische lindenopslag aan de stambasis is dienstig als afsluitingshaag en wordt als scheerhaag onderhouden. Het planten van boomschermen om de woning of aanhorigheden te beschermen tegen zon, wind en regen is hier een traditioneel gebruik.


ID: 130324 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij café het Karrewiel

Armekleie 2 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf staat er nog een restant uit een essenkaphaag. De haag heeft een kaphoogte van 180 cm en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130325 | Landschappelijk element

Schermlinde bij café het Karrewiel

Armekleie 2 (Zwalm)
Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 130323 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus

Armekleie 7 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de woning staat een op enen gezette buxus, vermoedelijk nog een restant uit een boerentuintje. Met een stamomtrek van 56 cm heeft deze traag groeiende soort reeds een behoorlijke leeftijd. De juiste leeftijd is hier moeilijk te achterhalen, maar dit is mogelijks meer dan honderd jaar. Het was vroeger de gewoonte om buxus te scheren, doch van dit beheer is niets meer te merken. De buxus is hier een klein boompje met een vrij groeiende kruin.


ID: 44011 | Bouwkundig element

Hoeve

Bareelstraat 10 (Zwalm)
Achterin gelegen hoeve met boerenwoning uit de eerste helft van de 18de eeuw, recente paardenstal, schuur uit 1947 en stallen gegroepeerd rondom verhard erf, apart gelegen bakhuis.


ID: 130105 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 10 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van beuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.


ID: 130106 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 9 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.


ID: 130104 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Beekmeers (Zwalm)
Te Meilegem, meerbepaald ten zuidoosten van de Meilegemstraat, hebben alle wegen dezelfde naam, namelijk Beekmeers. Bij een van die doodlopende wegjes vindt je op het einde ervan en dicht bij Beekmeers nr. 18 een oude lindeboom. Volgens de kaart van P.C. POPP (ca. 1865) is het huidige gebouw Beekmeers 18 nog het enige wat rest van de verdwenen Beekmeershoeve. De boom is ingeplant aan de overkant van de weg en werd destijds aangeplant als hoekboom bij een losweg. Het is een lindeboom met zwaar uitgegroeide stamopslag.


ID: 130117 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet  kasteeldomein Beerlegem

Beekmeers, Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 340 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet. Dit is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaangeplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering.