Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 41567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Geesthof

Oaselaan 44 (Leuven)
Gesloten hoeve met lindendreef ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 306351 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis met bijgebouw van voormalige hoeve

Weggevoerdenstraat 185 (Leuven)
Boerenburgerhuis en rechts een zijvolume van een voormalige hoeve, volgens Willekens reeds weergegeven op cartografische bronnen uit het derde kwart van de 18de eeuw. Het pand vertoont verschillende bouwsporen die de historische evolutie van het gebouw leesbaar maken in de gevels. Voorbeelden zijn de bouwnaden, de hoekkettingen in ijzerzandsteen alsook de lekdrempels en lateien in zandsteen, de verzonken muurankers, de dichtgemetselde vensteropeningen en de keldergaten.


ID: 42569 | Bouwkundig element

Celestijnenhoeve en priorij

Willem de Croylaan 6-8 (Leuven)
Kloostercomplex rond 1522-1525 ontworpen door Rombout Keldermans, bestaande uit gotische panden met kloostergang van twee verdiepingen in zandsteen, traditioneel langsgebouw van bak- en zandsteen uit 1726 en een hoeve met boerenhuis geflankeerd door twee symmetrische bijbouwen.


ID: 41568 | Bouwkundig element

Hoeve van het langgeveltype

Wittehoevelaan 2 (Leuven)
Kleine hoeve in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de, 18de eeuw.


ID: 51729 | Bouwkundig element

Hoeve Vandenbroucke

Beverenstraat 135 (Lichtervelde)
U-vormige hoeve, aaneengesloten door latere uitbreidingen, lage bestanddelen onder voornamelijk zadeldaken (Vlaamse pannen), onder meer met overstekende dakranden op modillons en laadvenster onder hellend dak. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele steen, deels witgeschilderd op gepikte plint.


ID: 51727 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kolonhof

Beverenstraat 78 (Lichtervelde)
Hoeve zogenaamd " 't Kolonhof", zie diefijzers, voorheen zogenaamd "Hoeve Colpaert", zie Colpaertsbossen. Naar verluidt oorspronkelijk boswachtershuis. Woonhuis en stal met zelfde configuratie op de Ferrariskaart (1770-1778), en in Atlas der Buurtwegen (1843) tevens gebouw achter woonhuis aanwezig. Gekasseid erf met tuin.


ID: 51728 | Bouwkundig element

Bailliehof

Beverenstraat 90 (Lichtervelde)
Boerenhuis van vijf + één + één traveeën. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige beluikte vensters. Parallelle schuur naar verluidt gedateerd 1835; baksteenbouw deels vervangen door betonstenen.


ID: 51736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Diksmuidseboterweg 4 (Lichtervelde)
19de-eeuwse hoeve. Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 308494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

François Blauweweg 1 (Lichtervelde)
Hoeve met losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf met grasplein en treurwilg. Bereikbaar ten westen via hek tussen bakstenen pijlers, waarnaast rij populieren.