Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 45140 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andreasparochie met tuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw bij de Sint-Andreaskerk naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aansluitende ommuurde moes- en bloementuinen, gelegen in een omringende ommuurde pastorietuin.


ID: 132752 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
In de voortuin van de pastorie staat een opgaande beuk met een stamomtrek van bij de 4 meter. Door zijn in planting is hij in het dorp beeldbepalend.


ID: 132753 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
De tuin bij de pastorie is aan de straatzijde afgesloten met een scheerhaag bestaande uit taxus. De wintergroene haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en indringing te verhinderen.


ID: 132754 | Landschappelijk element

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.


ID: 130121 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Beerlegemsebaan 64 (Zwalm)
Langs de Oudenweg staat een erfafsluiting, in hoofdzaak bestaand uit haagbeuk en met een beperkte bijmenging van een al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt assortiment van meidoorn en vlier. De kaphaag wordt zijlings geschoren, wat doet vermoeden dat er een omzettings heeft plaatsgevonden van scheerhaag naar kaphaag.


ID: 130061 | Landschappelijk element

Opgaande schermlinde

Bergstraat (Zwalm)
Op oude kadasterkaarten zijn er op dit perceel gebouwen in getekend. Deze gebouwen zijn sinds lange tijd verdwenen. Enkel de lindeboom die bij de gebouwen was geplant als schermboom is hier als een getuige blijven staan.


ID: 130062 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als erfbeplanting

Bergstraat (Zwalm)
Achter op het erf dicht bij de perceelgrens staat een flink uit de kluiten gewassen haagbeuk. Omdat hij in het gedeelte van het erf staat dat als moestuin en/of boomgaard werd gebruikt is het mogelijks nog een restant uit een reeds verdwenen kap- of scheerhaag.


ID: 130059 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Bergstraat 1 (Zwalm)
Om zich af te sluiten van de straat is een haagbeuken scheerhaag aanwezig die deels bestaat uit wintergroene gewone buxus.


ID: 130060 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Bergstraat 1 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de gewezen moestuin is er een erfafsluitingshaag van haagbeuk met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagliguster, olm en vlier. De haag werd geplant in dicht plantverband en potdicht gemaakt om indringing te voorkomen.


ID: 130146 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Biestmolenstraat 3 (Zwalm)
Langs de Biestmolenstraat werd de huisweide met hoogstamboomgaard afgesloten door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, hazelaar, beuk, es, sleedoorn, zomereik en vlier. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden. De haag is de laatste jaren niet zo goed onderhouden. Door achterstallig onderhoud is de hoogte meer dan 2 meter en wijkt hier af van de traditionele scheerhoogte van 100 - 150 cm.